Sossarna firar första maj digitalt

Sossarna firar första maj digitalt

FÖRLÄNGER AVGÅNGSTID. I bristen på möjlighet att hålla möten medför att Jaana Tilles fortsätter som Oppositionsråd någon månad till.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Visar lokala och nationella tal via partiets facebooksida

Trumpeter och fanfarer, flaggor och tal. Så brukar Första maj firas på Vallentuna torg. Men i år ställs det vanliga firandet in.

–Det känns sorgligt att det inte blir något traditionellt Första maj-firande. Istället blir det ett digitalt firande. En kortare variant med tal och Internationalen förstås, säger Jaana Tilles, socialdemokraternas oppositionsråd i Vallentuna.

Hur brukar Första majfirandet se ut i Vallentuna?

–Vi brukar börja klockan 10.00 på torget. Det brukar vara tal av mig och ordföranden för socialdemokraterna, någon från fackförbunden och en extern inbjuden talare. Vallentunas blåsorkester spelar och sedan går vi till Folkets hus och äter en lättare lunch, innan vi åker in till Humlegården och är med i det stora Första majtåget där, med fanor och egna slogans som vi ropar. Men i år blir det inget av allt det där, säger Jaana Tilles.

Socialdemokraterna kommer istället att ordna ett digitalt Första majfirande. Det blir klockan 10.00 som vanligt, men på partiets Facebooksida.

–Vi har bjudit in Claes Thim att hålla tal. En ung kille och en facklig kämpe som slog larm om brister i arbetsmiljön när Mall of Scandinavia byggdes. Han har spelat in sitt tal som vi kommer att sända och jag själv kommer att hålla ett

kortare tal också. Cirka 15 minuter blir sändningen. Klockan 11.00
börjar socialdemokraternas nationella digitala firande på partiets
Facebooksida med tal av Stefan Löfven och LO:s ordförande.

Kan du avslöja något om innehållet i ditt tal?

–Nej, jag hade tänkt summera mina drygt elva år som oppositionsråd och tala om att arbetarrörelsen fortfarande behövs, men nu får jag tänka om eftersom det är en så speciell tid vi befinner oss i, och tona ner det som handlar om mig själv.

Ja, du ska ju sluta som oppositionsråd för socialdemokraterna i Vallentuna i sommar?
–Tanken var att jag skulle sluta i slutet av juli, men eftersom vi inte har kunnat ha några medlemsmöten, då en tredjedel av våra medlemmar tillhör riskgruppen, så kan det bli så att jag fortsätter en månad till eller så och går dubbelt med mitt jobb som lärare som jag ska tillbaka till.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *