NYHETER 2021-11-18 KL. 10:55

Stor undersökning om effekter av pandemin

Av Jonny Andersson

Stor undersökning om effekter av pandemin

KOLL PÅ LÄGET. Medan spelarna vet hur en boll ska liras så satsar fritidsförvaltningen på att få koll på läget i föreningarna.
Foto: ROFFE ANDERSSON

För äldre aktiva blev det jobbigt, annars påvisar en enkätundersökning sammanställd av Vallentuna Fritid att coronapandemin inte drabbade Vallentunas kultur- och idrottsklubbar i den utsträckning som kunde befaras.

I en omfattande undersökning har tjänstepersoner på Fritidsförvaltningen samlat in reaktioner, konsekvenser och tankar sedan coronalarmet i mars 2020 fram till de något lättade restriktionerna sommaren 2021.

–Vi är fyra kollegor som under 4-5 veckor nådde 27 föreningar via telefon och fick givande samtal.

Erbjuder seminarier
Det vi främst slagits av är hur kreativa ledare och aktiva har varit under det tuffa läget som varit.

Mycket verksamhet har trots allt kunnat vara igång om än på annorlunda sätt, säger Annika Wegnebring, idrott- och ungdomsstrateg på Vallentuna Fritid.

Som exempel kan nämnas att gymnaster, kampsportare, futsalspelare med flera hittat sätt att träna utomhus.

Sammanställningen presenterades förra veckan och Fritid laddar närmast för att, utifrån behov som framkommit, erbjuda tre seminarier, föreläsningar i december.


igcaption>Annika Wegnebring. Foto: PRESSBILD

Ljusning för föreningarna
Med dessa hoppas man att unga vuxna och vuxna ska känna sig tilltalade av att stötta föreningar i exempelvis styrelsearbete.
För på det området har pandemin varit kostsam. Föräldrar och äldre eldsjälar är flitigt anlitade i jakt på sponsorintäkter, jobb i kiosker etcetera. Dylik verksamhet vissnade i stort med pandemin och det befaras i klubbleden att det blir svårt att hämta tillbaka den föreningsandan.
Flera föreningar har i enkätsvaren eftersökt hjälp med utbildning, marknadsföring, utveckling och rekrytering. Här är kommunen alltså beredd att hjälpa till. Riksidrottsförbundet och Sisu Stockholm gör sitt inom området, men lokalt behövs också stöttning, enligt Annika Wegnebring.

–Föreningslivet är så viktigt att vi är flera som behöver hjälpas åt, säger Annika Wegnebring.

Men hur har då coronapandemin drabbat föreningarna? Enkäten visar tydligt att hembygdsföreningar, paraidrottare och klubbar med stor seniorverksamhet tagit stryk. Noterbart är att Vallentuna IBK tappat många äldre damer/flickor,

så också konståkningen, dans och gymnastik. I vissa sektioner finns dock hopp om att flera återkommer.

–Vi ser såklart att pandemin satt spår, men även att flera föreningar och sektioner i dag ser en ljusning. Vår ambition är att stötta föreningslivet och förhoppningsvis har vi med enkätarbetet samlat in så mycket idéer och förslag att vi kan utveckla föreningsverksamheten i Vallentuna, säger Annika Wegnebring.

Föreläsningarna
Hur gör vi när vi nystartar och går framåt? - Hållbarhet för föreningar och dess evenemang
Dag: onsdagen den 1 december. Tid: kl.18.00–20.30
Plats: Digitalt via Microsoft Teams

Våga säg JA när valberedningen frågar dig om ett uppdrag!
Dag: torsdagen den 2 december. Tid: kl.18.00–20.30, Plats: På plats i Vallentuna Kulturhus, Stora mötesrummet och Digitalt via Microsoft Teams

Att engagera och rekrytera till föreningen
Dag: onsdagen den 15 december. Tid: kl.18.00–21.00
Plats: Bällstarummet i Vallentuna kommunhus, Tuna Torg 1

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se