Strandpromenaden blev en bortglömd tunnel

Strandpromenaden blev en bortglömd tunnel

RENOVERINGSOBJEKT. Den bortglömda tunneln under E18 är numera ett dåligt samvete för den som vill hålla rent inom kommunen.
Foto: ROFFE ANDERSSON

En möjlig strandpromenad mellan Brottby och Karby var kommunplanen som aldrig blev av.

Startskottet gjordes genom att bygga en tunnelpassage under E18 men i dag ekar den tom och kvar finns endast ett 500-tal sprayburkar samt ett 50-tal graffitimålningar och klotter.
– Det är trist att kommunen inte tar något ansvar. Att bara bygga något för att inte fullfölja det, säger Annchen Jäderlund, 77, som bott länge i området.
På 80-talet byggdes en gångtunnel under E18 för att anlägga en strandpromenad mellan Brottby och Karby. Men projektet stannade av och promenaden blev aldrig av. I dag har tunneln blivit ett ställe där personer i stället ägnar sig åt graffiti och där finns också mängder av nedskräpning.

Gångbana saknas
Olle Nordberg är projektchef för centrala Vallentuna och har bott i området länge. Han menar att det mesta som han vet om den tunneln är berättelser, men att den byggdes samtidigt som E18. I dagsläget saknas det en gångbana och projektet ligger just nu på is.
– Det är ett problem att den aldrig byggts färdigt. Jag var inte med när projektet genomfördes, för det var en lång tid sedan, men jag ser fram emot dagen det går att gå där utan att trampa på sprejburkar och tomburkar.

Han fortsätter:
– Det borde inte vara några problem att göra en stig, så att man kan få till en gångstig där. Det är i alla fall något som behövs.

Stopp hos markägarna
Elwe Nilsson har många års erfarenhet som politiker i kommunen han var med under tiden som arbetet började. Enligt honom var det vägverket som från början inte ville att tunneln skulle byggas under E18, men att kommunen var så angelägna för att få till en övergång mellan Brottby och Karby, att arbetet ändå sattes igång.
– Slutligen så var det markägarfrågor som gjorde att promenadstråken aldrig blev av. Jag vet att kommunen de senaste åren kollat på en lösning för att bygga till en stig där igen, men att det inte hänt något än.

Foto: ROFFE ANDERSSON

”Jag hade ingen aning”
Flera av de boende i Brottby har ingen aning om att tunneln existerade. En av dessa är Anchen Jäderlund, 77, som bott i Brottby sedan 70-talet.
– Nej det hade jag ingen direkt aning om. Men det är trist att det inte blev något av det som var planerat. Det är som att kommunen inte har brytt sig och att de bara bygger något utan att ta ansvar för att färdigställa det.

Jeanette Backholm, 38, håller med:
– Det är jättesynd. Jag hade ingen aning om att det fanns en tunnel där, men jag tror verkligen att det här området hade behövt en strandpromenad.

”Hårt drabbade av klotter”
En av de som varit verksamma som suppleant och ledamot inom hembyggdsföreningen i Brottby under de senaste åren är Ris Peter Larsson, 49. Han menar att Brottby varit hårt drabbade av klotter och graffiti. Han anser att problemet är att sprayburkar tillsammans med glassplitter lämnas kvar på dessa offentliga platser och att materialet kan bli skadligt.

– Det har absolut blivit stökigare i området den senaste tiden. Just att materialet lämnas kvar efter målningarna gjorts känns inte alls bra. Det kan skada både barn och djurlivet när det inte tas om hand på rätt sätt.

Han tycker också det är synd att inte projektet med strandpromenaden inte förverkligades.
– Jag har bott här i 6-7 år och det hade varit perfekt med en promenad där jag kan gå ner till vattnet på ett smidigt sätt. En bra övergång här hade också kunnat göra det lättare att bara kunna gå ner med kanoten och paddla i sommar.

Kände du till tunneln?

Samtidigt framkommer det mörka berättelser om vad som hänt i tunneln. Enligt en myt så ska platsen blivit ett tillhåll för personer som var allmänt kända som stökiga i Brottby.

Där ska bland annat upphovspersonerna till den kända taggen “ALS” hängt i tunneln.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se

Dela artikeln här:

Daniel Bergholm

Född och uppväxt i Vallentuna, men som journalist måste man ju bo på söder. Stort sportintresse men även engagerad i samhällsfrågor i övrigt. Kan idag erkänna att några äpplen pallats runt Ekebydalsområdet som liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *