NYHETER 2020-11-20 KL. 11:12

Tacksamhet och kräkreflexer vardag vid coronastationen

Av Hege

Tacksamhet och kräkreflexer vardag vid coronastationen

TESTSTATION. Provtagningen för Covid-19 har flyttat från bilprovningen i Okvista till Vallentuna IP. För att kunna testa sig här krävs att man kommer i bil.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Varje dag görs 100 coronatester på Vallentuna IP. Bemanningen består av två personer som jobbat inom flyget och blivit av med jobbet – som menar att det nya arbetet känns mycket meningsfullt.

– Jag känner att jag bidrar till så mycket i samhället i denna tid, jag får så mycket uppskattning och känner medmänsklighet, säger Anna, en av de två som fått anställning med att göra coronatester.

Hon sitter vid datorn i det lilla modulhus där testerna samlas in och skickas vidare. En timme och en kvart vid datorn, sedan en timme och en kvart med att gå ut till bilarna, lämna testpinnen till den som ska testas, och hämta tillbaka provet.
– I går gick jag 10 685 steg, eller 6,7 kilometer, på arbetstid, säger Anna.
Trycket är högt på att få testa sig just nu. Alla tider är fullbokade.
En äldre man kommer gående utanför teststationen och frågar hur han ska bära sig åt för att få ett test, han säger att han mår ”skitdåligt”.
– Det är bara att försöka boka igen. Men om du ska träffa din läkare tror jag att det går att få hjälp den vägen, säger Anna på behörigt avstånd från mannen.

Erfarenhet från flyget
Hon säger att det kan vara tufft med liknande samtal, och att det finns frustration kring att det är svårt att boka tester.
– Men de som fått tider och kommer till oss är jättetacksamma, de är inte arga på oss. Det är skillnad mot i flygets värld, där kan det finnas en del som är riktigt oartiga. Man kunde hälsa och inte få en hälsning tillbaka, det är annorlunda här.
Anna har jobbat i 25 år inom flyget och kallar det ”en livsstil”, men hon menar att det nya jobbet är mer tillfredsställande.
– Men min kollega här Elisabeth har också jobbat inom flyget och det gör att vi vet hur vi ska ta människor, vi är människokännare och det tror jag är bra här.

Kollegan Elisabeth, som just nu har ”springpasset” fram och tillbaka från bilarna, kommer in i det lilla huset och spritar sina händer trots att hon har plasthandskar på.
– Ibland om jag känner att jag kommit åt något byter jag handskar. Vi har dels sprit till händerna, dels ytdesinfektion som vi gör rent allt med varje dag när vi slutar, berättar Elisabeth.

Kollegorna är nöjda med utbildningen hon fått och tillgången på skyddsmaterial. Men det betyder inte att man inte oroar sig, berättar Anna.
– Jag är rädd för att smitta mina föräldrar. När vi träffas är det med jätteavstånd.

Kräkreflex
De som fått jobb som testare i Vallentuna är anställda av Samtrans, som i vanliga fall transporterar människor. Samtrans har fått uppdraget av företaget Info Solutions, som startats av Vallentunabon Alexander Stendahl. Det var han som kom med idén om hur tester skulle kunna göras i bilar. Hans företag arbetar i sin tur på uppdrag av Region Stockholm.

Trots att det är många som ogillar att göra testet eftersom det känns som att man ska kräkas när pinnen körs ner i halsen är det ingen som misslyckats med att genomföra testet vid stationen i Vallentuna.
– Att man får kräkreflex betyder att provet är rätt genomfört, då har man kommit tillräckligt långt ner i svalget, berättar Anna.

Barn som ska testas får lite extra hjälp och föräldrarna som ska hjälpa till får mer tid än vanliga besökare.

Svårt sjuka
Vad är det då som kan stoppa en provtagning? När Vallentuna Nya är på plats kommer en äldre man inkörande i sin bil. Han har inte bokat tid, och då går det inte att få göra provet eftersom hans uppgifter inte finns registrerade. Det gäller också att komma i bil och inte till fots eller på cykel.
– Det är för att det ska vara säkert för alla, förklarar Elisabeth.

Men de två provtagarna har ibland sett mycket svårt sjuka personer köra bil själva och tänkt att det vore bättre om någon annan kunde köra.
– Det har tagit i hjärtat, för det måste betyda att de inte har någon som kan köra dem. Jag har sett mycket ensamhet, säger Anna.

En sista sak som kan stoppa provtagning är att inte ha med sig legitimation.
– Det är kanske fem procent av alla som inte har legitimation med sig. Jag har tyckt att det är konstigt att man inte har leg med sig, men har fått höra att det ofta är att man lånat ut sitt id till någon som ska hämta ut paket, säger Anna.