NYHETER 2020-03-06 KL. 08:40

Tomatkungen i Bällsta öppnar gårdsbutik i villaområdet

Av Peter

Tomatkungen i Bällsta öppnar gårdsbutik i villaområdet

För fem år sedan skaffade Erik Torstensson en pallkrage och drev upp några tomatplantor i trädgården. Det satte fart på hans odlingsintresse, så han byggde ett växthus och skaffade fler odlingsbänkar.

Förra året blev det 700 kilo tomater, och till sommaren öppnar han en gårdsbutik i villaområdet i för att sälja närodlade tomater och grönsaker.

-Idén kom när vi inte kunde ta rätt på allt själva trots att vi gav bort till grannar och vänner. I år har vi betydligt fler plantor och bäddar så skörden borde också bli större.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Förutom tomater räknar han med att också sälja några hundra kilo lök, vitlök, purjolök, sockerärt, kål, morötter och rödbetor. Men det är ändå bara början.
-Om jag odlar upp hela trädgården som jag föreställt mig det så handlar det om flera ton grönsaker!

Trots att det är någon månad kvar tills tomatsäsongen börjar har Erik redan 200 frösådda plantor på tillväxt i källaren. Det är sorter som ger små tomater, bifftomaterna sår han senare.

Kan bli ett ton tomater
–Jag vill förlänga säsongen så mycket som möjligt, så det blir många olika sorter som ska odlas i växthus, på spaljé och friland. Den första skörden kommer redan i månadsskiftet maj-juni, sedan fortsätter vi så långt in på hösten det går. En planta ger i snitt fem kilo tomater så om de här klarar sig blir det ett ton, men jag räknar försiktigt med 700 kilo som förra året.

Erik följer alla regler för ekologisk odling, men han säger hellre närodlat.
–Men visst vill jag vara så miljövänlig som möjligt. Det gäller allt från att välja gamla sorter som klarar vårt klimat till att inte använda konstgödsel. Istället hämtar jag stallgödsel hos en hästgård där de bara vill bli av med det. Tyvärr tvingas många gårdar köra bort gödsel samtidigt som vi köper konstgödsel som framställts av fossila bränslen.

Än så länge är odlandet mer en livsstil än något att leva av, men Eriks mål är att så småningom kunna ägna sig åt det på heltid.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Tomater är som barn
– Då behövs det förstås större ytor. En tanke är att ha en stadsodling där barn skulle kunna lära sig var maten egentligen kommer ifrån. En sådan odling skulle kunna försörja alla skolor och äldreboenden här med grönsaker. Jag har pratat med kommunen om att få använda den mark de äger intill Vallentuna kyrka. De är intresserade, men var det slutar vet jag ännu inte.

Ett ämne Erik ofta återkommer till är självförsörjning.
–Vi har ingen beredskap om det skulle bli en kris. Om ett virus eller krig skulle stoppa all import tar mycket av maten slut på två veckor. Vi importerar massor av grönsaker även under odlingssäsongen, trots att Vallentuna skulle kunna vara självförsörjande på frukt och grönt redan med de odlingsmarker som finns här idag - ja vi skulle kunna ta hand om Täby också!

Hans främsta tips till andra tomatodlare är att satsa några kronor extra på bra jord. Den billigaste består nästan bara av torv som lätt blir både för blöt och för hård.

–Tomater är som barn, man måste skämma bort dem när de är små.
Erik planerar att öppna gårdsbutiken i juli, och han skulle gärna vilja samarbeta med andra odlare.

–Kanske skulle man kunna ha butiken tillsammans, eller varför inte ordna en bondens marknad i Vallentuna centrum eller i Kårsta vissa helger? Det finns så mycket bra mat här i Vallentuna att det borde kunna locka många att komma och handla.