Trafikverket: ”Ubbysjöns utfart saknade tillstånd”

Trafikverket: ”Ubbysjöns utfart saknade tillstånd”

MÄRKLIGT VÄGBYGGE. Det var när en Vallentunabo klagade till Trafikverket över den farliga utfarten från Ubbysjön som det stod klart: Det fanns inget giltligt tillstånd för att koppla ihop den enskilda vägen med väg 950, Lindholmsvägen.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Den smala vägen går ut på Lindholmsvägen på en sträcka med skymd sikt – och kommunen hade inte tillstånd att ändra på vägen som går ner till Ubbysjöns nybyggda parkering.

Kommunen har slagit på stora trumman för den nyanlagda stigen vid Ubbysjön, och velat att vallentunaborna ska besöka platsen. För den som kommer med bil finns en nyanlagd parkering.

Men i augusti fick Trafikverket ett brev från en privatperson som menade att utfarten från parkeringen är farlig, med skymd sikt från båda hållen.
I oktober skickade Trafikverket ett brev till kommunen där man påtalade att ändringen av anslutningen till Lindholmsvägen, som är en statlig väg, var ”otillåten”.

Kommunen svarade att vägen funnits sedan länge.
– Nu har Trafikverket beslutat att kommunen får göra de ändringar de har gjort, eftersom vägen är en gammal anslutning som funnits på plats, det är en anslutning av hävd, säger Johan Kvarnbergs, trafikingenjör på Trafikverket.

Anslutningsvägen bedöms inte försämra trafiksäkerheten. ”Det finns i dag inget som tyder på att ändringar av anslutningen försämrar trafiksäkerheten och framkomligheten på den allmänna vägen”, står det att läsa i beslut från Trafikverket.
– Sedan är det inte en bra anslutning, det är det inte, säger Johan Kvarnbergs.
Det finns en skylt vid platsen som skymmer sikten, och den ska minskas och flyttas för att förbättra siktförhållandena.

Ett mysterium
Även Johan Carselind, chef för park och anläggning på Vallentuna kommun, håller med om att korsningen är farlig.
– Det är klart att den inte är bra, men det är inget som vi prioriterat i dagsläget, fast det är säkert något vi kommer att titta på. Man kunde ju ha sagt att det är farligt och då bygger vi ingen parkering. Det är farligt men det går ju, säger Johan Carselind.

Vem som har asfalterat anslutningsvägen är en gåta.
– Det är inget som vi beställt från kommunen. Det kan vara så att det är någon som varit ute lagt asfalt och velat bli av med sista asfalten på flaket, för det är dyrt att tippa asfalt – men det är bara spekulationer. Jag vet att vi på kommunen inte skulle lägga pengar på att asfaltera en enskild väg, säger Johan Carselind.

Men kommunen är ändå ansvarig för anslutningen, säger Trafikverket.
– Även om de säger att det inte är kommunen som genomfört förändringen så är de ansvariga för anslutningen i egenskap av lagfaren fastighetsägare till Vallentuna-Veda 1:1, på vilken anslutningen ligger, säger Johan Kvarnbergs.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *