Ullgrens handelsträdgård läggs ned

Ullgrens handelsträdgård läggs ned

ÅRSKAMRATER. Sammy tycker att det är en fingervisning om att det är dags att lägga av när traktorn som är lika gammal som honom klassas som veterantraktor.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Efter att ha varit kunglig hovleverantör och att även levererat tusentals salladshuvuden till hotellen i St. Petersburg så har beslutet fattats.

Ullgrens Handelsträdgård i Vallentuna gör sitt sista år.
– Det är väldigt sorgligt, säger Sammy Ullgren.

1945 kom familjen Ullgren till Vallentuna och valde då att starta upp en salladsodling på sin mark. När de sedan fick sina söner så var framtiden säkrad och sedan dess har tillverkningen rullat på. Men år 2021 blir det sista året med Ullgrens handelsträdgård.
– Det är väldigt sorgligt. men det är en del av livet. Jag önskar den kunde leva vidare, säger Sammy Ullgren.

Odlandet av salladen med mera har varit minst sagt imponerande. Under flera av åren har uppemot en miljon salladshuvuden kommit upp ur jorden i deras trädgård.

– Rekordet har legat på 10 000 huvuden per dag. Många grossister har ringt oss nu och sagt att de inte lyckats fylla luckan efter oss. Det är både roligt och tråkigt på samma gång och då önskar man lite att det kunde leva vidare, säger han.

Foto: ROFFE ANDERSSON

Värdefull mark
Efter några år där det varit en del problem med hälsan och där bröderna, Jimmy och Sammy Ullgren börjat bli för gamla för att styra och ställa så har det blivit för mycket.

– Åldern är väl den stora faktorn men vi ligger också fel i tiden. Gården ligger för centralt och det ska börja byggas mer bostäder. Marken har blivit för värdefull.
Sammy Ullgren har jobbat heltid sedan 1966 och har efter det inte haft en enda sommarsemester.

– Vi har börjat fyra på morgonen och kommit hem halv åtta på kvällen sju dagar i veckan. Åldern tar ut sin rätt och nu är det dags för en nedtrappning.

Med nedtrappning menar Sammy att de fortfarande kommer ha öppet sin butik under sommarhalvåret för att kunna ha kvar gemenskapen som skapats av alla år i Vallentuna.

”Då rann tårarna”
– Vi ska utnyttja tiden. Vi tycker fortfarande att det här är skitkul och vill kunna fortsätta träffa Vallentunabor. Jag kan inte gå runt i butiken så ofta för då fastnar jag där då jag tycker det är kul att träffa bekanta, säger han.
År 2018 började det bli kämpigt att driva handelsträdgården. Då fanns det 10 fast anställda och det dubbla antalet under sommartid. Sammy tog då beslutet att säga upp så gott som samtliga, vilket var det tuffaste beslutet han någonsin tagit.

– Då rann tårarna. Det sorgligaste var att förlora en anställd som hette Niklas som nog hade kunnat tagit över det här en vacker dag. Men det blev inte så vilket jag är väldigt ledsen över. Den perioden var nog den tuffaste tiden i mitt liv.

Han fortsätter:
– Alla hörde utom Thomas, skämtar Sammy.

Med Thomas menar han Thomas Nylén, 59, som precis slagit sig ner vid vårt bord utanför butiken.
Han är den enda anställda som jobbar kvar på gården idag och han har jobbat där sedan 2017. Thomas Nylén har också insett att det blir sista året, men skratten och jargongen mellan de båda är fortsatt väldigt lättsam.

– Jag har inte så långt kvar till pensionen så det ska nog gå bra, säger han med ett leende.

HÅLLER HUMÖRET UPPE. Trots allt lyckas Sammy och Thomas Nylén (till höger) hålla en god jargong på jobbet.
Foto: ROFFE ANDERSSON

När corona dök upp i bilden det senaste året så har leveranserna till grossister och torg-försäljare så gott som försvunnit. Även blomförsäljningen som blivit en viktig del av trädgården.

– Det tog så gott som tvärstopp, säger Sammy.

När Sammy Ullgren ser tillbaka på allt spännande som hänt över alla år så finns det några händelser han är extra stolt över.
– När kungafamiljens trädgårdsmästare kom och tog med vår sallad till Sofiero så var det ett otroligt ögonblick. Ett annat minne för livet var när vi sålde salladen till St Petersburg, då skickade vi 4000 sallader i veckan till Ryssland.

”Våra amplar är bäst i Sverige”
Men det är inte bara salladen som Ullgrens Handelsträdgård är känt för. På gården har det under åren odlats dill, persilja, rädisor och spenat. Men främst är det blommorna som Sammy ser tillbaka på med stolthet.
– Våra amplar har ryktet om sig som bäst i Sverige, säger han.

Vad är det du kommer sakna mest med Handelsträdgården?
– Man lever ju på minnen och att skapa nya minnen kommer jag sakna, säger Sammy.
– Hur lång tid har du? inflikar Thomas och skrattar.
–Mitt första minne är när jag var sex år. Då fick jag köra salladen från odlingen till leveransplatsen. Under en körning kom en polis som kallades “Himmelska Sven”, för han var en sanslöst snäll polis och ville inte sätta dit någon. Men då stoppade han mig eftersom jag kunde inte nå pedalerna normalt och jag var tvungen att stå upp för att köra. Det var första gången jag träffade polisen men inte sista, skrattar Sammy.

Dags för sommarsemester
Efter att inte haft en semester på 55 år så ser han ändå fram emot att kunna göra något annat. En av de mest tydliga insikterna för att det var dags fick han när beskedet kom om att hans traktor, som är lika gammal som honom, nu räknas in som en veterantraktor.
– Det var en tydlig indikation på att det börjar bli dags, skrattar han.

DAGS ATT TA LEDIGT. Sammy har inte haft en sommarsemester sedan 1966, alltså då England vann VM-guld i fotboll.
Han tycker att det är dags nu.
Foto: ROFFE ANDERSSON

”Pengar kan försätta berg”
Efter att det varit en del arvstvister med familjen och att åldern nu tar ut sin rätt, så känner Sammy att det ändå kan vara rätt läge, även om beslutet fortsatt är jobbigt.
– Pengar kan försätta berg har jag fått lära mig. Men nu när det inte är lika lätt att hoppa ur sängen och att jag känner att det är dags för en riktig sommarsemester så får man inse att det inte kan fortsätta för evigt.

Leveranserna skickas fortfarande ut i mindre skara till Vallentunas lokala Ica-butiker. Men trots att Ullgrens skjutit på sista leveransen i några år så råder det inget tvivel om att det här blir sista året.
– Nej nu får det räcka. Vi har trappat ner så mycket att det bara är små leveranser till Ica Brottby och Ica Kragsta kvar. Jag och min bror försökte in i det längsta men nu går det i graven, avslutar Sammy.

Dela artikeln här:

Daniel Bergholm

Född och uppväxt i Vallentuna, men som journalist måste man ju bo på söder. Stort sportintresse men även engagerad i samhällsfrågor i övrigt. Kan idag erkänna att några äpplen pallats runt Ekebydalsområdet som liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *