NYHETER 2021-02-26 KL. 08:24

Ungdomar är åter välkomna att vara på plats igen

Av Anneli

Ungdomar är åter välkomna  att vara på plats igen

NÄRVARO PÅ DISTANS. Elin Östling gläds över att vara tillbaka i Kulturskolan. Men för säkerhets skull skiljer ett plexiglas henne och musikläraren åt.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Lättade restriktioner inom fritids- och idrottsaktiviteter för unga

För några veckor sedan lättade restriktionerna för ungdomar födda mellan 2002 och 2004. Nu kan de gå tillbaka till sina fritids- och idrottsaktiviteter igen.

Och de som spelar musik och drama, sjunger eller dansar i kulturskolan är nu också välkomna tillbaka från distansundervisning.
– Vi är i gång med det mesta, även ensemble och orkester, och vi har anpassat lokalerna efter våra grupper. Vi byter till en större lokal om det behövs, berättar Jerker Axelsson, chef för kulturskolan.

I januari kunde de som är födda 2005 och senare återgå till sina träningar inom idrotten och olika aktiviteter i kulturskolan. Men sedan folkhälsomyndigheten fattade beslut om nya rekommendationer, som gäller från 6 februari, är nu alltså även gymnasieelever välkomna tillbaka.
– Vi ser ett stort värde i att kunna komma i gång, om än med anpassningar som att vi tvättar händerna innan lektionerna och att det finns gott om handsprit i lokalen. Den största orkestern med 25 elever har vi också kört i gång med, men börjat med att dela in den i två grupper, berättar Jerker Axelsson.

"Känns bra att vara tillbaka"
Den enda verksamhet som ännu inte startat i kulturskolan är kulturverkstäder som sker ute på skolorna med elever från olika klasser i årskurs ett och två. Det hoppas man kunna sätta i gång med veckan efter sportlovet.

Även idrott för gymnasieungdomar är nu i gång, men med vissa begränsningar. De får träna tillsammans men inte tävla eller spela matcher.
– Inom en och samma klubb kan man spela match, men man ska inte möta andra i matcher, säger Petri Peltonen, chef för kultur- och fritidsförvaltningarna.

Två äldre elever som gläds åt att äntligen vara på plats i kulturskolan och ha lektion är Elin Östling, 18 år och Emil Strömberg, 17 år.
– Det känns bra att vara tillbaka i kulturskolan. Jag har försökt ha sånglektioner på distans, men distanslektionerna i gymnasiet har tagit över, så jag har inte haft tid att öva, säger Elin Östling.

Hon går tredje året på bageri- och konditoriprogrammet i Åkersberga. Sånglektioner i kulturskolan har hon tagit sedan sjuan och hon är också med i kulturskolans kör. Drömmen är att bli sångerska.
– Jag var den enda bland mina kompisar som inte var hästtjej. Det är scenen som är något för mig, inte sport, trots att jag har scenskräck.

Hoppas på vårkonserter
Emil Strömberg skulle ha varit på kulturskolan och spelat piano den här eftermiddagen när Vallentuna Nya tittade förbi, men i stället var han och tog bort gipset på ena armen. För några veckor sedan åkte han skridskor och ramlade.
– Men jag var där förra veckan och spelade, det funkade okej trots gipset. Det kändes kul att vara där, det fungerar inte lika bra på distans, berättar Emil Strömberg på telefon.

Han går första året på ekonomiprogrammet på Åva gymnasium i Täby, där eleverna gradvis fått komma tillbaka till skolan. Pianolektioner har han tagit sedan han var elva år och han spelar helst musik från filmer och spel, eftersom han spelar mycket dataspel också.

Både Emil och Elin hoppas på att det blir konserter till våren. Och att restriktionerna om bara åtta personer i publiken har lättat tills dess.
– Vi bygger en utomhusscen bakom skolan, precis som vi gjorde förra året, berättar Anna Lodenius Sjödin, kulturproducent på kulturskolan och fortsätter:

– Självklart blir det någon form av avslutning. Särskilt för eleverna som går sista terminen, och kan vi inte ha publik så kommer vi att filma eleverna.