NYHETER 2020-10-02 KL. 15:42

Vallentuna hängde på med klimatfredag

Av Hege

Vallentuna hängde på       med klimatfredag

VILL UPPMÄRKSAMMA MILJÖFRÅGOR. Tillsammans vill de få Vallentunabor att börja reagera, från vänster; Anna Nyquist, Amelie Bendz, Julia Collantes, Jacob Holzwarth, Fabian Libaum och Amanda Päivinen Holm.
Foto: ROFFE ANDERSSON

I fredags var det Fridays for Future igen efter coronastoppet. På Tuna torg träffades ett gäng unga och gamla för att lyfta klimatfrågan.

Över hela världen var det en speciell sorts Fridays for Future i fredags. Två gånger om året samlas nämligen människor i en global strejk för att uppmärksamma klimatkrisen. Vallentuna var en av 150 platser i Sverige där det strejkades, och över världen pågick över 3 000 strejker.Men denna gång ombads deltagarna att hålla sig i sina hemkommuner, och inte samlas i större skaror – på grund av corona. Vallentuna Nya var på plats för att höra mer om vad som pågick.
– Det är första gången vi strejkar här i Vallentuna, annars har vi varit inne i stan, säger Julia Collantes som går i nian.

För Fabian Libaum är det speciellt att vara just på hemmaplan, eftersom han tycker att kommunen inte sköter sig bra i klimatfrågan.
– Vi är en rik kommun som kan göra mycket, men vi har inte ens en koldioxidbudget. Eftersom vi inte har det vet vi inte ens vad som kan göras, säger Fabian Lidbaum.
En viktig sak är att sluta lägga skuld på individerna.
– I dag talas det mest om individnivån, men det är företag, kommuner och regeringar som måste ändra sig också. Allt spelar roll, säger Fabian Lidbaum.


igcaption>TYDLIG. Amelie Bendz är tydlig med sitt engagemang för ett bättre klimat.
Hon syns ofta med budskap på Tuna torg.
Foto: ROFFE ANDERSSON

"Folk vet vad det handlar om"
En annan som står på torget är Amanda Päivinen Holm. Hon berättar att hon lärt sig mycket om klimatkrisen under strejkerna.
– Vi har tagit upp problemet i skolan men aldrig på djupet. Att vara på strejkerna lär en mer än lektionerna, säger Amanda Päivinen Holm.
En som är betydligt äldre än de andra på torget är pensionären Amelie Bendz. Hon har funderat mycket kring varför inte fler sluter upp kring klimatfrågan.
– Jag tror att medvetenheten är ganska stor, folk vet vad det handlar om, men att rucka på den egna bekvämligheten är ett stort språng. Det är en egendomlig tvekan, alla måste kunna påverka det man kan, säger Amelie Bendz.

Vad säger då föräldrarna om att deras barn skolkar?
– Min pappa tyckte att jag skulle vara i skolan när jag går sista året i grundskolan. Men efter lite argumentering fick jag igenom det. Det är väl alltid så, om man har bra argument så funkar det, säger Julia Collantes.
– Min mamma stöder det här, säger Amanda Päivinen Holm.
– Min pappa tycker inte det är okej att skolka, men är det betydelsefullt det man gör så, säger Fabian Lidbaum.

Vad är Fridays for Future?
Den globala rörelsen startade i augusti 2018 då Greta Thunberg (då 15 år) ensam strejkade utanför riksdagen.
Hon ville uppmärksamma klimatkrisen och få makthavare att inse att det handlar om en kris, och att det gäller att lyssna på forskarna och börja agera nu.
Målen är att hålla temperaturökningen under 1,5 grad jämfört med temperaturen före industrins intåg, att Parisavtalet ska följas och att lyssna till vetenskapen.