Vallentuna sjunker på miljöranking

Vallentuna sjunker på miljöranking

PLANTSÄTTNING. Vallentuna kommun jobbar med att förbättra miljön på flera sätt, men det syns inte på rankinglistan.
Foto/Arkiv: ROFFE ANDERSSON

Vallentuna backar från fjolårets plats 67 till 152 när tidningen Aktuell hållbarhet granskar kommunernas miljöarbete.

Tidningen Aktuell hållbarhet har för tolfte gången granskat kommunernas miljöarbete. Denna gång blev det ett rejält tapp för Vallentunas del; kommunen sjunker från plats 67 till plats 152.
– Det är i en hårdnande konkurrens som Vallentuna har sjunkit i vår miljörankning. Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell hållbarhet, i ett pressmeddelande.

På kommunen har miljöstrateg Ann Wahlström nåtts av siffrorna och funderat över orsaken.
– En del av förklaringen är att vi av någon anledning missat att komma in med svar som rör vatten. Det är mycket olyckligt, säger Ann Wahlström.

En del av bedömningen i rankingen görs på underlag av svar som kommunen skickar in, medan en annan del bygger på offentlig statistik.

Statistiken rör allt från avfallsmängder och växthusgasutsläpp för hela Vallentuna till medborgarenkäter som ger betyg på olika delar av kommunens miljöarbete.
– Vi har jättefina ambitioner och nu börjar vi gå från ord till handling, vi ser att det händer väldigt mycket inom de kommunala verksamheterna. Det finns engagemang för miljöfrågorna från högsta politiska ledning ner till varenda liten verksamhet, säger Ann Wahlström.
I höstas antog Vallentuna kommun en miljö- och klimatstrategi, och år 2018 miljöcertifierades Vallentuna kommun. Men när en revision gjordes nyligen märktes en avvikelse när det gäller kommunens riktlinje att köpa fossilfria fordon.
– Kommunen har köpt in dieselbilar, lätta lastbilar. En del av orsaken är att det inte finns någonstans att tanka biogasfordon i Vallentuna. Men vi kan också gå ut med styrsignaler tydligare, säger Ann Wahlström.

Nu pågår ett arbete för att undersöka om det går att skapa en tankstation för biogas och fler laddplatser vid företag.
– Här är kommunen intresserad av att höra vilka behov och möjligheter som företag och invånare ser för att ställa om till fossilfritt.

En fråga som togs upp i Aktuell hållbarhets ranking var om kommunen tar hänsyn till klimatpåverkan när budgeten sätts.
– Det görs inte. På tjänstemannanivå har vi diskuterat att vi borde jobba mer med konsekvensanalyser som ger bättre beslutsunderlag till politiker när det gäller miljö och social hållbarhet, säger Ann Wahlström.

Inom ett område har Vallentuna förbättrat sig rejält på senare år: hur stor klimatpåverkan maten som serveras i skolan gör.
– För två år sedan gjorde vår fantastiskt duktiga kostchef om basmenyn, något som minskade klimatutsläppen med 50 procent enligt grova beräkningar.

Bland annat byttes rött kött ut mot kyckling, fisk och vego, och en dag i veckan är det bara vegetariskt på menyn.
– Alla våra kök jobbar systematiskt och har i uppdrag att minska matsvinnet, och eleverna ska ha en lugn måltid där de känner att de kan ta mer när de vill i stället för att ta mycket på grund av att det är kö, säger Ann Wahlström.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *