NYHETER 2020-10-23 KL. 10:24

Vallentunas fritidspedagoger har utbildats om friluftsliv

Av Anneli

Vallentunas fritidspedagoger har utbildats om friluftsliv

UTE ÄR INNE. Barn som njuter av aktiviteter utomhus.
Foto: NICLAS VESTEFJELL

Vallentunas 120 fritidspedagoger har gått en skräddarsydd utbildning i friluftsliv. Sista utbildningstillfället hölls under två dagar denna vecka.

Syftet med utbildningen är att göra friluftsliv till ett naturligt inslag under fritidsdagen, så att barnen rör sig mer och får ett ökat intresse för naturen.

– Vi märker att barn idag inte tillbringar lika mycket tid i naturen som tidigare generationer. Intresset för skogen är litet och de vill hellre sitta med mobilen. När vi tog med våra barn i årskurs 3-5 ut häromdagen var deras spontana reaktionen ”Nej, vi vill inte”. Men när vi kom ut tände vi en brasa, tränade på att göra knopar och avslutade dagen med att bygga varsin koja. Barnens fantasi flödade och vi hade svårt att få hem dem vid dagens slut, berättar Jordan Bartlett, fritidspedagog på Lovisedalsskolan i Vallentuna.
Det är Friluftsfrämjandet som hållit i utbildningen. Den har innehållit ämnen som utomhuspedagogik, utrustning och säkerhet, allemansrätt och naturlära. Syftet har varit att ge pedagogerna både mer kunskap om naturen och verktyg för att öka friluftslinslaget i sin verksamhet.

Markus Amanto, själv Vallentunabo och kursledare på Friluftsfrämjandet, är en av dem som utbildad pedagogerna:
– Jag vet vilka fantastiska möjligheter till friluftsliv som finns här. Det gör mig glad att kommunen på olika sätt satsar på det. Jag ser framför mig att det bidrar till att fler barn nu får chansen att uppleva naturen oftare, att de tidigt lär sig att både uppskatta och värna om naturen och att använda den som en källa till välbefinnande på olika sätt.
Marie Ivarsson är samordnare för idrott- och kultursatsningen i Vallentuna kommun och säger:
– Inom Vallentunas grundskolor arbetar vi efter en strategi för mer rörelse och kultur genom alla skolår. Den här utbildningen i friluftsliv är viktig för att ge eleverna fysiska aktiviteter utomhus, samtidigt som kunskapen om djur och natur ökar.

Fritidspedagogen Jordan Bartlett, som också är friluftsamordnare, hoppas kunna starta ett nätverk mellan alla skolor för att dela med sig av stöd och tips.
– Med den här utbildningen blir alla tryggare och säkrare. Jag hoppas att friluftsliv ska bli standard. Lika vanligt som det är att gå till fotbollsplanen eller gå in och pyssla, ska det vara att gå ut i skogen och lära om allemansrätten, tälja och laga mellis på stormkök till exempel, säger Jordan Bartlett.