Var tredje väljer bort Vallentuna

Var tredje väljer bort Vallentuna

LEDIGA PLATSER. Samtliga husläkare i Vallentuna har plats för fler patienter. Största tappet hade Helsa innan Kry tog över den verksamheten som invigdes i maj 2021 (uppe till höger)
Foto: ROFFE ANDERSSON/ADOBE

18 procent listar sig hos husläkare i grannkommunen Täby – många i Täby kyrkby

Var tredje Vallentunabo väljer att inte lista sig hos läkare inom kommunen.

Vill du ha en husläkare i Vallentuna och lista dig på en av vårdcentralerna? Det går utmärkt. Alla tre husläkarmottagningar i kommunen har plats.

Drygt 90 procent av befolkningen väljer att lista sig och Vallentuna är inget undantag. Men alla Vallentunabor väljer inte Vallentuna. Cirka 30 procent väljer att lista sig någon annanstans – och många väljer grannkommunen Täby.

Av 34000 Vallentunabor var bara drygt 23000 listade hos husläkare i Vallentuna den sista december förra året. De andra är listade runtom i Stockholms län, men framför allt, i grannkommunen.
Statistik som Region Stockholm tagit fram visar att i september i år var det cirka 8000 Vallentunabor som listat sig på Husläkarmottagning Korallen, cirka 7000 på Kry Vallentuna och cirka 8300 på Vallentuna Husläkargrupp.

Listar sig inte alls
Statistiken visar också att 2400 invånare, 7 procent, valt att inte lista sig någonstans alls. Drygt 6000 personer är listade på någon av Täbys husläkarmottagningar, varav 2800 på den närmaste i Täby kyrkby.

Var man väljer att lista sig har flera olika förklaringar.

–En del brukar lista sig där man jobbar. En del väljer till exempel att lista sig i en kommun där man har sommarhus, säger Fredrik Ros, statistiker på region Stockholm.
Går man tillbaka till år 2015 hade Vallentuna fyra olika husläkarmottagningar. ASOMEDA Vallentuna Vårdcentral, vilka tidigare haft en mottagning i Brottby, som stängdes 2014, var en av de fyra mottagningarna.

Sista december 2015 var nästan 28000 av invånarna listade i Vallentuna kommun. I slutet av 2016 när ASOMEDA vårdcentral stängt, hade listningen på Helsa vårdcentral ökat med nästan 4000 personer till 12000 listade.

Förmodligen tog de över dem som varit listade på ASOMEDA vårdcentral. Men under åren som följde, 2017-2021 gick antalet stadigt nedåt på Helsa och i maj 2021 tog Kry över den vårdcentralen.

Idag skiljer sig antalet listade på de tre vårdcentralerna Korallen, Kry och Vallentuna husläkargrupp inte så mycket åt.

Läget i Vallentuna
Uppstickaren Kry med cirka 7000 listade har plats för fler.

–Vi listar på nya patienter precis som vi gjort tidigare. Det finns plats. En ny läkare börjar hos oss den 15 november och en den 1 december, berättar Lena Jonsson, verksamhetsansvarig på Kry Vallentuna.

Korallen har cirka 8000 listade.
–Vi har ingen kö. Det går absolut att lista sig hos oss, säger enhetschef Hillevi Jansson.

Vallentuna husläkargrupp med cirka 8300 listade har ingen kö i dagsläget.

–Ett tag hade vi 4-5 månaders kö, men inte längre, berättar Susanne som är medicinsk sekreterare.

Om man som patient vill träffa en och samma läkare, är det möjligt?

–Vi försöker ordna det. Vi har ingen kö till mottagningen, men däremot kan det vara kö till olika doktorer. Vem man får träffa är beroende på tid och hur bråttom det är.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *