NYHETER 2021-04-08 KL. 13:30

Vovvarna lär sig nosa upp coronavirus

Av Anneli

Vovvarna lär sig nosa upp coronavirus

BRA FÖRUTSÄTTNINGAR. Har man 200 miljoner luktceller är man per definition hyfsat duktig på att identifiera dofter. Faktum är att hunden är överlägsen människan som på sin höjd har fem miljoner luktceller.
Foto: ELLIOT ELMBLAD

I Uppsala utbildas nu åtta stycken coronahundar som ska kunna börja jobba skarpt i slutet av juni.

Målet är att hundarna ska kunna ersätta andra typer av provtagningar samt ge snabba och säkra svar, lika bra som ett PCR-test.

Alldeles nyligen fick Region Uppsala och Uppsala universitet tillsammans med Hundhjälpen i Uppland och Stock Hundutveckling klartecken från regionala djurförsöksetiska nämnden i Uppsala att starta ett forskningsprojekt med syftet att utbilda coronahundar.

Sverige ligger långt efter många andra länder där man sedan länge utnyttjar hundens fantastiska luktförmåga till att kunna identifiera smitta hos infekterade personer.
–Det finns redan specialtränade coronahundar i Finland, Ukraina, Tyskland, Libanon, Frankrike, Mexico och USA. Vi på Hundhjälpen i Uppland började redan för ett år sedan att hitta intresserade för detta.
– Därför är vi väldigt glada över att alla tillstånd nu finns på plats så att vi kan börja, säger Johanna Strandh, ansvarig hundtränare.


igcaption>Foto: ELLIOT ELMBLAD

Identifierar andra ämnen
Tove Fall är professor i molekylär epidemiologi och forskningsledare för studien. Hon är mycket spänd på vad hundarna ska kunna åstadkomma.
–En av de stora frågorna vi vill ha svar på är träffsäkerheten. I en fransk studie konstaterade man att vissa hundar hade 100-procentig träffsäkerhet medan andra bara hade 76 procent, säger hon.

Hundhjälpen i Uppland och Stock Hundutveckling utbildar vanligtvis olika typer av specialsökshundar, till exempel diabeteshundar som varnar när blodsockret är för lågt eller högt, epilepsihundar, vägglushundar och smärthundar.
Det är såklart fantastiskt. Men klarar en hund verkligen av att identifiera covid 19-viruset hos människor?
–Det är inte själva viruset som hunden reagerar på utan det är andra ämnen som man utsöndrar när man har covid 19, säger Tove Fall.

Blindtest
Målet är att hundarna ska kunna ersätta andra typer av provtagningar samt ge snabba och säkra svar, lika bra som ett PCR-test.

För att hundarna ska bli riktigt duktiga på att identifiera smitta kommer man nu att samla in hundratals doftprover att träna hundarna på.

Varifrån samlas proverna in?
–När man testar sig för Covid 19 i Uppsala kommer vissa personer få frågan om de vill delta i forskningsstudien. De som vill får bomullsservetter att torka sig i ansiktet och nacken med. Proverna läggs sedan i en doftfri burk och märks upp med en kod. Sedan lämnas provet till hundtränarna som får information om vilka prover som kommer från personer som testats positivt respektive negativt. Det svåra är att få fram prover från personer som garanterat inte har covid 19, säger Tove Fall.


igcaption>Foto: ELLIOT ELMBLAD

När utbildningen är avklarad kommer hundarna att få genomgå ett blindtest för att avgöra om de är vuxna uppgiften.

Johanna Strandh ser flera situationer och miljöer där coronahundarna skulle kunna göra stor nytta.
–Ponera att man vill besöka en teater, då hade hundarna genom att lukta på ett doftprov kunnat avgöra vilka som är smittade, är du negativ, varsågod, då är det bara att stiga in i salongen, säger Johanna Strandh.

Viktiga egenskaper
Förutom att hundarna måste ha en säker nos behöver de också vara utrustade med stor jaktinstinkt, söklust och föremålsintresse. De ska kunna jobba självständigt men även ha ett mått av samarbetsvilja.

Allt detta är egenskaper de föds med. Sist, men inte minst behöver de kunna arbeta koncentrerat även i röriga miljöer.
De raser som nu utbildas till coronahundar är labrador, malinois, riezenschnauzer samt schäfer.

Känna igen nya versioner
För att hundarna ska markera på smittade prover krävs att de tycker det är kul, därför belönas de varje gång de prickar rätt med en godis eller leksak.
– Det här ska vara en lek för dem, säger Johanna Strandh.
Det poppar ju upp muterade virusvarianter av covid 19, kommer hundarna att kunna identifiera även dessa virus?
– Vad vi har hört från våra kollegor runt om i Europa har detta inte varit några problem. Det är en intressant fråga men inget hittills tyder på att det skulle ändra förutsättningarna för hundarna att lyckas, säger Tove Fall.

Trots att hundarna har ett överlägset luktsinne utnyttjar vi inte deras kompetens tillräckligt mycket, menar Johanna Strandh och jämför med andra länder.
– Vi har ganska låg tolerans mot hundar i Sverige vilket är märkligt med tanke på hur oerhört många hundar här finns. Reser man i den anglosaxiska delen av världen så är assistanshundar oftast välkomna överallt, säger hon.

Text: Katarina Arnstad Elmblad
Foto: Elliot Elmblad

igcaption>POSITIV. Vallentuna kommuns Kommunikationschef Henrik Kelfve tycker att det vore intressant med covid-hundar.
Foto: PRESSBILD

"Vi skulle vara intresserade"

Just nu pågår ett projekt i Uppsala där hundar ska lära sig spåra covid -19. Så kallade covidhundar används redan i flera länder runtom i Europa.

Kan Vallentuna tänka sig att använda en hund för smittspårning av covid -19?

– Om det finns god tillgång på dessa hundar så kan jag absolut säga att vi skulle vara intresserade av att köpa in en sådan hund, säger Henrik Kelfve, kommunikationschef på Vallentuna kommun.

– Jag skulle gärna se att vi har en på varje äldreboende som väntar i entrén lite snyggt. Men jag har svårt att tro att det skulle finnas så många. Men det vore fantastiskt att ha det om det fanns!

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se