KRÖNIKA 2023-06-21 KL. 08:00

Boktips till hängmattan

Av Anna Sigrid Pettersson

Boktips till hängmattan
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

I mars var det svårt att tänka att en skulle sitta och klaga på värmen. Men nu så, nu är det dags, sol, sill, och semester!

Många börjar sin sommarledighet med midsommarfirande, grodhopp och sill! Uttröttade av en het månad och saker som måste bli klara ”innan en går på semester” är det dags att byta tjänsteuniformerna mot kortbyxor och linne, lunchen vid datorskärmen mot sill-lunchen på altanen.

Sommar och semester, där ofta ordet semester används, inte som ledighet från arbetslivet, utan som … resa. ”Vart var ni på semestern?” vanlig fråga och helst ska en då svara något traditionellt, trendigt eller tokigt. Enligt Nordeas semesterundersökning kommer sommarsemestern 2023 ge blanka sjutton i inflation, krig och räntehöjningar. Den planerade semesterbudgeten har ökat tre år i rad.

Annan aktivitet kopplat till semestern är böcker och hängmattor. Betydligt mer budget. Böcker kan leda till oväntade äventyr, nya maträtter, nya idéer och väcka liv i känslor. Vissa bokhandlare gör reklam med boktraven på bordet bredvid hängmattan. Böcker gillar jag men det där med hängmattor har jag aldrig fattat! Sommarläsningen har ofta två teman, den ena är klassikerna, den andra är deckarna. Deckare har jag heller inte fattat, med ett stort undantag!

Doggerland! Minsann, i den fiktiva ögruppen Doggerland bor och verkar Karen Eiken Hornby, kriminalinspektör och genom sex böcker får vi följa öns traditioner kantad med skandaler, mord och förvecklingar men också ta del av den kamratkrets som finns på och utanför Karens arbete. En oerhört charmig serie, mycket läsvärd! Finns på vårt bibliotek, både som pappers- och ljudbok. Sen finns det deckarklassikerna och deckarnas drottning, Agatha Christie. Att plöja hennes böcker hinns inte med under några semesterveckor, men börja med ”Och så var det bara en”. Den anses som den bästa. Ja, den har bytt titel.

Men vi kan bilda oss också. EU:s miljökrav skärps och mycket handlar om skogen och skogsbruk, läs ”Träd” av Gunnar Wetterberg (Qf) och du blir lycklig, läs ”Trädens hemliga liv” av Peter Wohlleben (Ufaa), du blir imponerad och ”Skogslandet: en granskning” av Lisa Röstlund (Qf) och du blir förbannad. Samtliga finns på vårt bibliotek.

Vill du sen ha en (eller två) liten gullig bok, lite söt och sorglig, ”En katts resedagbok” av Hiro Arikawa, eller ”Gubbe och katt” av Nils Uddenberg. Det underlättar om du gillar katter, finns på vårt bibliotek, som E-ljudböcker. Och alldeles, alldeles underbart gratis och biblioteken har sommarlån, lämna igen i slutet av augusti!

Anna Sigrid Pettersson

annasigrid@vallentunanya.se