KRÖNIKA 2022-12-29 KL. 09:20

Daniels nyårskrönika 2022

Av Daniel Bergholm

Daniels nyårskrönika 2022
SAMARBETE. "Allt oftare är det ni läsare som kommer med ingångarna som slutar i en artikel", skriver Daniel i sin årskrönika. Foto: Privat

I förra årets krönika skickade jag med en passning till oss själva att: ”Bevakningen av Vallentuna ska bli ännu djupare”.

Hur vi har levt upp till det kan väl främst ni läsare svara på, men känslan på redaktionen är att vi fortsätter att utvecklas i rätt riktning som en relativt nystartad lokaltidning.

Trots att riksnyheterna täckts av stora händelser som Ukrainakriget, en skenande inflation och lågkonjuktur, insåg jag när jag reflekterat över det senaste året hur mycket jag fortsätter att förundras över allt som skett och fortsätter ske i kommunen som på olika sätt påverkar oss lokalt. Det ska sägas att det allt som oftast är ni läsare som ger oss tipsen och ingångarna till det som slutar i en artikel.

För egen del kan jag för första gången som lokaljournalist sammanfatta ett helt år på jobbet – och vilket år det har varit!

I dag känns det svårt att greppa att vi som tidning under det här årets första månader fortsatt hade en tät bevakning på sluttampen av pandemin och att jag personligen snart är inne på vaccinationsspruta fyra.

Framför allt minns jag under slutet av pandemin vilka fina möten jag fick med personer och företag från Vallentuna som gjort stora insatser för att ta oss ur den här krisen. Under året följde även perioden när Vallentuna ÄNTLIGEN öppnade upp igen. Jag minns alla leenden bland studenterna när de fick möjligheten att springa ut, hur föreningslivet tog fart på alla håll och kanter, samt hur sommaren återigen kunde fyllas med aktiviteter för alla åldrar.
Under hösten har en stor del av vår bevakning handlat om valet, men trots det är det de många djupa samtal med alla Vallentunabor som mina tankar dras till när året ska summeras.

Även om vissa artiklar inte alltid blir som man tänkt sig eller tar längre tid än förväntat, handlar det för min del om att belysa händelser ur olika perspektiv och göra det lättare för er invånare att se allt som sker i alla delar av Vallentuna.

Att så många under året har gett oss sitt förtroende att förvalta något som ligger er varmt, eller kallt, om hjärtat är så klart ett privilegium för oss.

Det jag upplevt är nämligen att folk i högre utsträckning än tidigare delar med sig av sina synpunkter till oss, stora som små, och gör det otroligt inspirerande att jobba som journalist i kommunen. Allt från negativa upplevelser som brister inom vården eller trygghetskänslan, till fina initiativ som är värda att lyfta eller individer som bidrar till att förgylla andra människors vardag.

För att blicka framåt så är det med den ursprungspunkten jag går in i det nya året med. Jag hoppas att ni upplever att tidningen fortsätter att bli djupare i bevakningen och ännu mer värdefull för er läsare och att ni känner att det faktiskt är vi tillsammans som gör tidningen till vad den är.

God Jul och Gott Nytt År!

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se