KRÖNIKA 2023-05-25 KL. 07:55

Det är en konst att vara lukrativt osynlig

Av Jessica Jäger

Det är en konst att vara lukrativt osynlig
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

”Syns du inte så finns du inte.” Den eviga devisen för en företagare. Det ligger så klart mycket i det, för vem åker till en butik som ingen vet existerar? Någon kan råka passera och upptäcka pärlan till butik och förhoppningsvis sprida ordet vidare, men det bygger på tur och förhoppningar.

Ibland träffar jag nyföretagare som driver sina företag så. De kanske inte har en fysisk butik men ett konto i sociala media som Facebook, Instagram eller LinkedIn. De publicerar inlägg som bjuder på kunskap och visar på kompetens, skyltar snyggt med en genomtänkt grafisk profil och väntar sedan på att någon ska hitta det här fantastiska kontot.

Att ha en genomtänkt affärsplan, ett lager av produkter som skulle hjälpa tusentals människor eller ett snyggt flöde på Instagram innebär inte per automatik en lukrativ verksamhet. Människor behöver veta att företaget finns! Det är väl därför talesättet ”All publicitet är bra publicitet” har myntats.

Jag vet inte nödvändigtvis om jag håller med, men jag förstår tanken. I helgen var jag på ett tredagarsbröllop. Första kvällen höll en Vallentunabo ett föredrag om cigarrer med efterföljande cigarrprovning. Han nämnde rökning förbjuden-skylten som än idag tänds på flygplanen, trots att alla känner till förbudet. Skylten bör vara branschens fiende, men i själva verket gör den många rökare sugna på att röka, så det första de gör när de kliver av planet är att söka upp en rökruta. Så, all publicitet är bra publicitet.

Men så finns det också en finess i att inte synas alls. På nämnda bröllop tror jag att bröllopskoordinatorn gick de flesta obemärkt förbi. Jag såg henne i periferin flera gånger, men det är för att jag varit i branschen i många år och vet vem hon är. Hon var alltid på rätt plats, men aldrig synlig. Hon förde dialog med fotograf, serveringspersonal och musiker, men aldrig inför gästerna. Hon såg till att allt flöt smidigt och att vi fick fantastiska dagar utan att någonsin märkas.

Det är en konst att rodda allt utan att vara synlig. Hade det inte varit för ett ”tack till” i den för festen specialgjorda bröllopstidningen hade de flesta kanske inte ens tänkt på att en koordinator var involverad. Den koordinatorn får uppdrag för sin kompetens och förmåga att vara osynlig när det gäller.

Jessica Jäger
jessica@jessicajager.se