KRÖNIKA 2023-05-11 KL. 09:05

Det finns värde att skapa i tomrummen

Av Jessica Jäger

Det finns värde att skapa i tomrummen
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

De unga företagarna ställde ut sina produkter och tjänster nedanför rulltrappan i den gamla delen av Täby Centrum – den jag blickat ut över under hela min uppväxt, från mormors butik uppe på hörnet. Jag skulle egentligen bara göra några snabba ärenden men drogs till entreprenörernas bord och besökte dem allihopa. Vi samtalade om deras erbjudanden och lärdomar av att driva företag.

De flesta sålde fysiska produkter och nyttjade sina bord genom att visa upp dessa, men så kom jag till ett tjänsteföretag som hade ett nästintill tomt bord framför sig. På håll hade jag inte förstått vad de sålde. När jag kom nära fick jag en aning, men bordet talade inte för sig självt. Jag frågade entreprenörerna hur de kunde nyttja hela ytan de blivit tilldelade, för att göra sin affärsidé tydlig för förbipasserande som de inte hade möjlighet att prata med personligen. Idéerna sprutade snart ur dem.

Jag pratar återkommande med företagsklienter om att ta tillvara på hela den yta de har möjlighet att synas på. Om de har en fysisk lokal, i vilken utsträckning får och kan de använda marken utanför till att ställa upp en gatupratare eller produkter på? När affärslokalen ligger en trappa upp i fastigheten; hur får företagaren använda anslagstavlor, hissar och trapphus för att kunden ska ledas rätt? Hur kan väntrummet användas för att skapa en känsla, upplevelse eller djupare medvetenhet om företaget? Alla ytor är värdefulla!

När någon beställer en självledarskapsbok från mig nyttjar jag tomrummet på första bladet till att skriva en personlig hälsning. I tomrummet som uppstår mellan boken och emballaget lägger jag ner lite choklad. Det kostar mig så lite och ger så mycket till mottagaren.

Möjligheter finns överallt. Förra veckan fick jag en förfrågan om att åka till Linköping och sjunga på dop. Uppdraget var redan till helgen och jag såg möjligheten att träffa en av mina coachingklienter, som bodde i närheten. När jag frågade om hon ville ses släppte hon allt för att komma och äta lunch med mig i en park i solen. Vi hade ett magiskt samtal som öppnade upp för en helt ny nivå i den här veckans coachingsamtal.

Tänk så mycket värde vi kan skapa för andra människor, och därmed oss själva, i de tomrum som ges oss, när vi har intentionen att vara närvarande.

Jessica Jäger
jessica@jessicajager.se