KRÖNIKA 2023-02-23 KL. 07:55

Grattis barn - kanske hinner ni leka där igen innan ni når gymnasieålder

Av Anna Sigrid Pettersson

Grattis barn - kanske hinner ni leka där igen innan ni når gymnasieålder
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Grattis alla barn på Skvadron- och Bataljonsvägen! Er lekställning på lekplatsen är borttagen. Den är mer eller mindre farlig, ja till och med rutten och därför borttagen.

Men hav förtröstan! Och tillsätt inte en utredning, utredningar brukar vara bra grejer för att skjuta saker på framtiden. För kommunen har en lekplatsplan som säger att lekplatsen kommer att genomgå en grundlig översyn 2025. Så har ni tur hinner ni gunga och klättra runt innan gymnasietiden.

Det är det där med barn, lek och planering. Det liksom inte låter sig göras. Jag överhörde en diskussion, det var i söndags, i alldeles strålande sol står några ungar och en pappa. Och diskussionen slutade med att ungarna vann. För det var ett alldeles strålande solväder och ett cykelväder, en riktig, riktig vårdag. Gatorna var alldeles soltorkade och så klart ville ungarna cykla.

Så veckan innan sportlovet, då marken borde vara vit, skidorna nyvallade och hjälmarna fram. Här fick i stället skiftnycklar, kedjeolja och justeringar av cykelsadlar fixas. Och cykelhjälmarna letas fram. (Senare under veckan blev det åter vitt på marken, reds anm.)

Och sen trampades och sladdades och skrattades det och solen sken, fåglarna kvittrade och vädret var alldeles ljuvligt! Försiktiga förmaningarna kastades efter ungarna som for fram som vantar i blåsväder. Cykelplingorna testades också, och bromsarna! Gatorna var torra och vinterns sandning låg torr och poängen var att bromsa så både att sladda och att få grusa att spruta, en sladdning som inte stjälper cyklisten. Ja, det var en fröjd att se och höra hur det cyklades och lektes.

Och medan jag lyssnade stod jag ute och tittade granskande på äppleträdet och funderade vilka grenar som skulle klippas, vilka som skulle vara kvar. Stillaståendet kändes i kroppen för nordanvinden, ja, där kom det, hur soligt det än var så var det kallt, riktigt ruskigt kallt i byarna. Nordanvinden bet ordentligt i kinderna. Ska vädret fortsätta så här som kommer också snart de där inläggen på de lokala facebooksgrupperna, om försvunna cyklar, stulna cyklar och upphittade cyklar. Cyklar som ofrivilligt byter ägare.

Men om kommunens planering, cykelvägarna fortsätter att byggas och de hårda betongmurarna längs cykelbanan efter Bällstabergsvägen har ersatts med vanliga staket och det ser mycket tryggare och ”mjukare” ut. Och jag ser fram emot den cykelväg längs Bällstavägen som borde komma, för sommartid, när cykelkaravanerna går mot Gustavs udde och badplatsen, då vore det tryggt med en cykelbana. Men den cykelbanan, den lär nog dröja, i bästa fall till 2029.

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se