KRÖNIKA 2023-05-11 KL. 09:05

Gymmen är några av mina tempel på byn

Av Anna Sigrid Pettersson

Gymmen är några av mina tempel på byn
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Det finns några tempel i byn och jag älskar dem alla! Och jag presenterar dem utan inbördes ordning. Jag fortsätter med gymmen (efter biblioteken)! Inget nämnt, inget glömt, det finns flera gym i byn.

Gymmen är som ett kroppens tempel. Här samlas människor för att vårda sin kropp. En del gör det i gruppträning och en del gör det med egenträning och en del med både och.

Gymmen bjuder in alla. Kroppen ska må bra och jag ser alla åldrar representerade. I entrén står både barnvagnar och rullatorer. Och bland de olika maskinerna rör sig människor i olika åldrar. Kläderna är högst varierande, en del har snobbiga, trendiga funktionella träningsplagg. Vissa andra har turné-t-shirt, med själva turnén upptryckt på ryggtavlan med datum och allt och några bara vanliga tröjor och shorts. Byxorna är av lång eller kort modell, tajta eller vida, eller sådana där brallisar som har kompressionspassform med fukttransporterande stretchmaterial för extra muskelstöd. Nu finns det möjlighet att tänka så där stereotypt att det är de äldre besökarna som har de där vanliga tröjorna, men glöm det! När det gäller träningskläder finns det så mycket mumbo jumbo men när det gäller träning så finns det så bara så mycket rörelseglädje, oavsett klädsel, och entusiastiska glädjespridare.

Gymmen erbjuder också kunniga tränare, personliga eller allmänna, som förmedlar kunskap, som ger oss tips och råd, svarar på frågor och ger oss stöd för fortsatt träning men också utmanar oss till mer och nytt eller annat, eller en gång till och kom igen! Kämpa, kämpa! Ur minnets gömmor hör vi ordet: Kniiip!

Gymmen är också platsen för drömmar! Drömmen om den slankare midjan, mindre mage, sexpacket. Drömmen kan också handla om att skjuta upp åldrandet, att få en rörligare framtid. Ålderdom är för trist att skriva men att träna, stärka muskler för att avlasta leder, träna balansen, helt enkelt bli stadigare om foten, inte fel.

Drömmen kan också handla om uppskjutna operationer eller rentav slippa dem alldeles. Men det ger också sällskap, vänskap och socialt sammanhang. Att tro att gymmet är ett ställe för att snabbt reducera kroppsmassan, nja, den får reduceras på annat sätt. Däremot reduceras stressen. Stress i sig är ingen diagnos men kan ge både psykisk och fysisk ohälsa och regelbunden träning fungerar som en buffert hos många personer. Jag kan också ana en viss utlevelse av aggressioner. Slagpåsen verkar ibland fungera som chefs-stand in, äkta hälft eller är det tonårsynglet som får sig en däng. Det som säkert ökas är glädjen.

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se