KRÖNIKA 2023-05-25 KL. 07:55

Jag föredrar att chilla före att löpa gatlopp

Av Anna Sigrid Pettersson

Jag föredrar att chilla före att löpa gatlopp
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Mellan hägg och syren, ja då, för länge sedan, sanning eller myt, var det skomakaren som hängde upp förklädet, satte STÄNGT-skylten på dörren och satte sig och luktade på blommorna.

Andemeningen med ”mellan hägg och syren” är att ta det lugnt, chilla, njuta och låta blomsterprakten och blomsterdoften näst intill bedöva dig och fylla dig med energi för att möta kommande tider.

Idag, när det knappt finns en skomakare, och finns det en så inte lär den använda förkläde och knappast stänga butiken, för en skomakare gör många andra saker också, till exempel nycklar. Och knappast är det en tid för att ta det lugnt och chilla. Det finns just ingen annan tid på året då det är så mycket som händer och som måst göras som mellan hägg och syren.

För nu, här i Vallentuna är det mer än någonsin att göra! Besöka skolmuseet i Össeby-Garn, Kolla på ”säker” konst, (jag försöker vara vitsig där), på bibblan, kolla in Kvarnen, nu öppen för besök. Fresta med en spelmanstämma i Ekskogen eller lyssna på den försvunna psalmskatten i kyrkan eller på blåsmusik i Brottby!
Ja, sen har vi jippot kring Runriket, med vikingamarknad och är det alldeles för gammalt och mossigt så kan vi ta del av Shakespeares hamligheter (mer vitsigt) på Vallentuna teater.
Phu…. Sen förekommer det privata angelägenheter som ska firas, Mors dag, kanske, studentfirande och andra skolavslutningar. Rent av ett Pingstbröllop eller ett rart barndop, konfirmation någon?

Och så är det allt det där andra, trädgårdsbestyren. Jag menar med sådan sen och kall vår, alla odlingar och alla tomatplantor som ska avhärdas och planteras om. Och det är uppenbart att många försöker utöka matkassan både med egenodlat och sälja överskottet av plantor för att få lite kosing tillbaka. Och det är växtbytardagar och rabatter som ska rensas, potatis som ska sättas och den där jäkla häggen, finns det nåt träd som skräpar mer? Ja, skulle vara lönnen då, släpper sina blomblad överallt och hela tiden. Pollen, vi säger inget mer men att gå med en näsa, ständigt droppande, ögon röda som efter värsta partyt, och fickorna putande av hushållspapper. Skulle jag då andas om att jag längtar till november, en kopp te, en pläd och bra bok framför brasan, finge jag springa gatlopp.

Och apropå gatlopp, gångvägar fylls av personer klädda i trikåer, joggandes inför sommarens största gatlopp, Stockholm Marathon. Näpp… jag tror jag gör som skomakaren, tar min solhatt, hushållsrulle och bok och sätter mig bakom syrenerna och läser Candide, hur odla sin trädgård.

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se