KRÖNIKA 2022-09-08 KL. 13:00

Krönika: Bon appetit - valfläsk med bruna bönor

Av Anna Sigrid Pettersson

Krönika: Bon appetit - valfläsk med bruna bönor
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Men så har jag också förtidsröstat, en liten kö var det allt men inget jippo, inget skoj och bara fram med kort, få kuvert, lämna kuvert och så bli avprickad, klart slut och sen är det bara att vänta!

Det var mycket roligare förr. Förr och förr, bara för tjugo år sedan när förtidsröstning i form av poströstning överläts till de som verkligen behövde det. Och igen, jag tycker det är superbra med förtidsröstning också!

”Förr” när det var en jämn ström av finklädda personer, traskade mot vallokalen, en närliggande skola och utanför stod, som en hedersvakt, en rad röstsedelutdelare! Vädret var alltid soligt och humöret på topp. Skämt och skratt och kantade också ingången. NEJ, det var verkligen inget valsnack och rösta på oss, sådan röstfiskning var inte tillåtet. Men det var en glädjefull, uppsluppen feststämning och den ”plikt” som det är att rösta var en manifestation över demokratiska rättigheter. Röda korset stod med insamlingsbössorna och nästan dansade samba!

De senaste valen har känts som begravningståg, ingen glädje, inget skratt utan nästan mer en känsla av skam, blicken i marken, knappt hälsa på valarbetarna eller medröstande och likt hunden, med svansen mellan benen, slinka ut genom dörren efter uträttad värv.

Men nu är det dags att planera budgetmåltiden! Vad ska serveras denna ödesdigra rösträkningskväll med tillhörande valvaka. Ja, buffén blir ytterst riklig och färgrik! Självklart blir det valfläsk, till det bruna bönor och en rödgrön röra! Stek gärna fläsket i stekpannan så den får en fin och krispig yta, peppra lite. Och hur en vill göra med svålen är en smaksak, lite seg att tugga i sig men vissa andra slukar den. Gott som sagt till bruna bönor. I vissa delar av landet hör bruna bönor till julbordet men passar också i valtider som denna. Finns i praktiska plastkorvar att köpa eller gå den långa vägen själv, med blötläggning om en vill gå den riktigt traditionella vägen. Kräver långkok, risk för gasbildning annars.

Och rödgrön röra, funkar fint nu när bara varannan tomat har mognat, skär både omogna och mogna tomater i bitar och koka ihop tillsammans med lök och vitlök till en kryddig chutney, för lite mer hetta skär ner en chilifrukt eller två! Och sallad, ett måste för en allsidig måltid, en sallad på maskrosblad och lite finklippt blåklint över, vackert med lite färg, för ännu mer färg, lite krasse kanske? Till efterrätt, rosenmarmelad, söt och god och alldeles helt utan taggar smakar fint ihop med vit- och blåmögelostar passar fint med rödvin.

Bon appetit!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se