KRÖNIKA 2021-11-25 KL. 12:56

Krönika: Bröd som fågelmat är bara bukfylla

Av Anna Sigrid

Krönika: Bröd som fågelmat är bara bukfylla

Jag möter paret i dörren. De är unga och marscherar raskt och högljutt. Kvinnan bär en baby i en sån där bilstol som också blir som en korg och bakom henne rullar mannen en kundvagn. Och hon skriker: ”Det är helt orimligt att betala så mycket!” och jag förstår förstås inte vilka varor han har betalat så orimligt mycket för.

Men så ser jag! Hela kundvagnen är full av fågelmat! Det är ett helt gäng med hinkar fulla med talgbollar och uppepå dem en säck med jordnötter, solrosfrö och viltfågelfrö.

Vagnen är tung och han stretar i den lilla uppförsbacken och saknar den marscherande takt som kvinnan har!

Och frågan är: Är det orimligt? Vad är det som säljs i de där förpackningarna och är det bra? Och hur mycket av fågelmaten kommer fåglarna till godo. Är det inte bara en lockelse för möss och råttor. Och hela kommersen kring allt detta med småfåglar, alla gulliga fågelbord, fågelfröautomater och talgbollhållare.

Och domherren! Domherren som har liksom blivit julfågeln framför alla andra fåglar och ändå inte nämns i bibeln eller i folktron. Den är bara tomteröd på magen, ja själva herren alltså.

Domfrun är inte alls lika praktfullt röd utan snarare blekt terrakottafärgad. Inte alls samma färgprakt som hanen, men det är ju som vanligt i fågelvärlden, där är det hannarna som smashar på med färg och fjäderpennor. Men, efter lite tjuvläsning på diverse sajter om fåglar, är honan färgglad är hon också oftare aggressiv och hanen får ta hand om ungarna. Nu handlar det om fåglar, inget annat. (Jag hör vad ni tänker!)

Jag tycker också, precis som med annan djurmat, att sortimentet har galet utvidgats. Nu kan en köpa talgbollar, både i trepack, hink och jättesäck men också i form av hjärtan. Och så alla dessa småhinkar med frön, av olika sorter och notera, vi kan även köpa skalade solrosfrön!

Men jag spar hinkarna och använder dem som miniväxthus i vår. Och frön, också i en mängd olika förpackningar. Och den där reklamen för pension som gick för ett tiotal år sedan. Om den nyblivne pensionären som satt på bänken och kastade hela limpor. Ja den har vi inte sett på länge för det har vi lärt oss att bröd som fågelmat är bara bukfylla. Fåglar kräver energität mat.
Och paret där utanför butiken, med bäbis och kundvagnen full av fågelmat. Jag har förstås ingen aning om deras privatekonomi, men min ekonomi tillåter mig några säckar fågelfrön och några hinkar talgbollar. Jag uppskattar småfåglarna. Och det hänger också en fågelmatare utanför kattfönstret för det är fler som uppskattar småfåglarna.