KRÖNIKA 2021-01-22 KL. 09:17

Krönika: Dags för avfrostning!

Av Anna Sigrid

Krönika: Dags för avfrostning!

Snön är här! För att stanna? Det är vackert och det är kallt och det är dags att frosta av frysen! Och då pratar vi, förutom själva avfrostningen också städning, sortering och anteckning av densamma!

Fram med ståltrådskorgarna (fynd från bortskänkes FB), liggunderlaget och ut med frysens kontakt och lådor på trädgårdsbordet, en i taget, och sortera. Och med bestörtning finner jag flera UFO:s, unidentified frozen objects. Förpackningar som tappat sina etiketter eller där någon har tänkt: så klart jag minns! Och i botten på lådan ligger några trötta lappar med oläsbara bokstäver och siffror.

Etiketter och etiketter? Jag minns min svärmors noggranna förpackningar, svärfar var en jäkel på att vandra i skog och mark och plocka bär och svamp. Men hon rensade och förpackade noggrant i urdiskade smörbyttor, etikett på locket, och sen i fryspåse med påsförslutare, sådana där i metall! Och etiketterna var köpe-, fyrkantiga med röd ram och olika bär i hörnen, förtryckta i två rader, den nedre för datering! Ordning och reda och ibland förärades vi med en ask bär.

Nåväl, här ligger en rulle maskeringstejp på köksbänken och tuschpennor! Inte alls lika snyggt! Tiden har lärt oss att tejpen måste tejpas fast i sig själv, det vill säga, hela varvet runt påsen så tejpen fäster på tejp. Att bara göra en flärp av tejpen håller inte. Utomhus bredvid ståltrådskorgarna med mat står också soptunna och några bruna pappåsar. Alltför okänt innehåll tinas och går som matavfall. För tråkigt bröd tinas och ges till hönsen. Och trist och förbrukat emballage går i tunnan tillsammans med oläsbara tejpbitar. Övrigt bäddas in i gästsängens täcke och så börjar det verkliga jobbet!

Och nej, inga knivar under avfrostningen! Den läxan har andra redan lärt oss. Knivar in under issjoken går lätt in i själva hyllan med dess slingor. Det vassaste jag använder är träsleven. Så kokas vatten, bytta efter bytta fylls och det skvalar rejält i plåten på golvet efter ett tag. De heta kastrullerna glider som strykjärn över isen. Det rasslar av lossande issjok och klongar till på nästa hyllplan. Och så byta vatten och på det igen.

Så fram med vantar, tålamod och stort anteckningsblock och så ut! Sortera, notera och slänga! Klappa ditt ordningsamma jag på axeln, peppa dig själv, och kör igång. Njut av att tänka på vilka rikedomar som vilar infrysta i kylan. Plocka fram ett paket blåbär (från sommaren 2017?), bär tar ingen skada av långfrysning och bjud dig själv på en riktigt fin paj sen när allt är klart! Och kom ihåg att sätta i sladden igen!