KRÖNIKA 2022-12-15 KL. 11:21

Krönika: Det här är praliner i min smak!

Av Anna Sigrid Pettersson

Krönika: Det här är praliner i min smak!
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Denna artikel är inte reklam eller en annons men produkter nämns vid namn och det är helt och hållet mina personliga tyckande och tänkande kring produkterna. Inga garantier lämnas någonstans. Minnets bedräglighet gör att inget är att fästa sig vid. Nostalgin dryper och jag hoppas det serveras en liten, liten mintkaka till förmiddagskaffet.

Tredje advent har passerat och även om adventsglöggsfesterna har klingat av så avlöses festerna med lussefika och julbord men också privata små, eller stora tillställningar grannar och vänner emellan. Sådana aktiviteter som ljusstöpande och pepparkakshusbyggande kan också förekomma under festliga förhållanden. Själva julfirandet har liksom familj och släkt första tjing på. Och då ska konfekten vara hemmagjord, gärna mormors recept!

Och som gäst är det vanligt att ha med en gåva till värdinnan och en vanlig gåva är förstås blomsterkvasten! Men med flera minusgrader ute och livsmedelsbutikernas simpla blomsterinpackningar erbjuder butikerna en bättre och, inte helt olämpliga så här i juletider, ersättningar: konfektasken!

Som barn var det en lycka när det kom gäster med konfektask. Då var Aladdins röda ask höjden av exklusivitet.
Reglerna var rigorösa kring när och hur asken skulle tömmas. Pappa enväldig och asken tömdes under hans höklika men rättvisa blick. Jag fick alltid den i mitten, trillingnöten! Sörjer den fortfarande!

Nuförtiden ligger chokladaskarna drösvis och Aladdin har sällskap med många olika sorter. Som barn var den där Wienernougaten en trist upplevelse, ja menar alla bitar smakade likadant, ful bild och när locket lyftes blänkte det inte till och fyrkanter och den pyttemängd mandel gjorde ingen glad. Trist!

Och som tonåring stötte jag på Guylians sjöfrukter. De har heller inte gett mig smakupplevelse värd att minnas. Roliga former visserligen men trist! Sött, sliskig och trist! Och så blev en kladdig om händerna.
En rolig ask, rolig och rolig nä, inte så men god! Inte heller spännande med färg och form men romerska bågar från Cloetta, tag det rätta, ta Cloetta! Originalet var med mörk choklad, numera finns med ljus, men det ska vara med mörk choklad och det gör sig så gott med choklad och apelsinsmaken. Härlig!

Nä, som den bittra typ jag är ska konfekt vara bitter, mörk choklad gärna med lite salt! Nötter, med glädje, gärna valnötter också med liten beska så där men kronan på verket, eller pralinen i paketet är ändå den där mörka chokladen med en frisk krämig mint i mitten! Gärna en liten mintkaka till kaffet!

Tack!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se