KRÖNIKA 2021-02-04 KL. 21:23

Krönika: Efterfest har fått en ny innebörd

Av Anna Sigrid

Krönika: Efterfest har fått en ny innebörd

KALAS. Anna Sigrid tror att festandet kommer att öka rejält efter pandemin.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Värsta tjatet om avfrostningen, bra, gott, rikligt, tillfredställande med mera, kan jag säga om fynden i frysen men det uppenbarade sig några sorger också. Stora fina köttstycken inhandlade för fest och gamman ligger kvar i frysen. Nu är inte bara vårdskuld som gäller, det är uppenbart en stor festskuld också.

Maken och jag hade planerat för en stor fest i somras. Ett härligt stycke kött att tillreda till en tjälknöl och skäras i tunna fina skivor att serveras tillsammans med både det ena och det andra. Maken och jag är i åldern, ”silver i håret”. Många andra silverhåriga par firar guldjubileum, men just vi har inte ens kommit till silverstadiet annat än i håret då, vilket i sig inte är att förringa. Å andra sidan är vi på god väg! Och fester är aldrig fel! Aldrig utom just i pandemitider!

Under våra promenader har vi sett fester utomhus. De tappraste var nog de som firade Erik. I stundtals hällande regn i ett gråruskigt november! Men det hördes både skratt och hurrarop! Och i januari och 12 minusgrader och strålande sol, värsta barnkalaset i Tingvalla med ballonger och guldsiffror! Grillade korvar käkades med tumvantar på!

Nytt glatt 20-tal
Jag är beredd att tro att festandet under 2021 kommer, både att öka i antal och att ändra form. Alla fjolårets inställda fester kommer att genomföras, plus de nya! Fler kommer festa utomhus längre in på höst och mot vintern. Eldkorgar, braslådor, muurikkor eller vad det kan heta kommer bli nästa produkt som blir trädgårdens nya ”måsten” och med dem kommer också de nya kokböckerna! Så konsumtionen kan skörda nya segrar! Ett nytt glatt 20-tal, med fest, drinkar, cocktails och dans! Och massor med god mat!

Tillbaka till festen som inte blev. Ett stort förråd av bär fanns i frysen också, tänkta till delikata efterrätter passande stora kalas. Och när blir det dags för stora kalas?

Vi äter lyxigare
Nåväl, det är som det är och det blir som det blir. Men som mycket annat under skitåret 2020 har vi levt på gamla minnen, reseminnen och festminnen. Och mat har lagats under andra och värdigare former än tidigare. Vi har också köpt lyxigare mat, vissa restauranger i vår närhet har erbjudit läckra helgkassar. För vad ska vi annars göra? Så vi unnar oss! Och en rostbiff på 1,3 kilo, noggrant vaccumförpackad, bör kunna förvaras i frysen i ett år i alla fall. Och av bären, de är ju i princip styckfrysta, vi pillar fram och gör oss goda efterrätter. Och lite skumpa till det! Efterfest har fått en ny innebörd! Och slagordet lyder: Gärna fest men först ett rejält vaccin! Eller pratar vi post-party?