KRÖNIKA 2024-01-18 KL. 09:25

Krönika: Från jul till vårens första steg

Av Anna Sigrid Pettersson

Tjugondag Knut har passerat med! En del gör en stämningsfull och högtidlig avskedsfest av julen, packar ner änglar och julgranskulor i avsedda askar, inlindade i silkespapper.

Krönika: Från jul till vårens första steg
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

En del rafsar ihop det. Själv gör jag något mitt emellan, gärna den åttonde. Likväl hur julförberedelser går till kan jag se i mitt facebooksflöde. Likväl kan jag se avvecklingen av julen. Där fördöms de som pyntar för tidigt, likväl de som slarvar och hafsar och låter granen stå långt efter Knut! Det är tydligt att det finns traditionister och anarkister.

Enkelhet i vardagen

All julmat är slut. Den sista sillburken står fortfarande oöppnad i kylskåpet men håller sig långt efter påska. Nu är det oxveckor som gäller. Hårt arbete och snålmaten.

Skrockande ser jag Coops reklamblad som erbjuder blodpudding för småpengar, löken ännu billigare. Vi brukar roa oss med i januari att äta upp frysen för att också frosta av den. Resterande varor ligger fint inbäddade utomhus under tiden. Det är helt underbart så mycket god mat vi hittar och som vi glömt.

Vinterljusets förändring

Dagarna blir längre, var dag ger ytterligare några minuter av solljus. Tiden mellan solens nedgång och skymning blir också längre. Eller solljus, det är inte så mycket av solen som syns men några alldeles magiskt underbara soliga vinterdagar har jag också sett i mitt facebooksflöde.

Det är alldeles uppenbart att jag avskyr kylan, mer ju äldre jag blir. Själv vill jag bara vandra inomhus!

Kulturella utflykter

Jag säger bara det: Vasa! Finns det en finare promenad? Att vandra på museet är en vandring i både tid och rum.

Detta magiska fiasko som blivit ett världsrykte, som är så vackert, inspirerande, fantasieggande. Jag blir så stolt över allt arbete som görs både rent hantverksmässig och forskningsmässig. Januari blir ofta en månad som erbjuder promenader i diverse museer och utställningar. Eller varför inte en promenad på Waldemarsudde. Just nu visas Ernst Josephson. En samling målningar, både olja och akvarell men också noter, nedtecknade noter, musik som klingar, pianostycken komponerade av konstnären.

Vårens försmak

Det är också ljuvligt att bara vara på Waldemarsudde, våren anas. I alla rummen finns magiska blomsterarrangemang, luftiga vårliga buketter och även om vi har missat tulpanens dag den 15 januari så kan vi, också enligt Coops reklamblad göda våra själar med tulpaner.

Krympflationen finns även i buketterna, numera nio i bunten, men med inspiration från Waldemarsudde, lite kvistar blåbärsris, kanske en gren från asp eller björk kan vi också få till en vårlig luftig bukett som förgyller vår enkla måltid av blodpudding eller löksoppa.

Anna Sigrid Pettersson

annasigrid@vallentunanya.se