KRÖNIKA 2022-12-22 KL. 12:37

Krönika: God Jul från förlossningstomten

Av Nina Campioni

Krönika: God Jul från förlossningstomten
SÄKER START? Allt för många förlossningar är fortfarande osäkra idag menar krönikören. Foto: Christian Bowen/Unsplash

Nina Campioni hoppas på en kollektiv julklapp i form av en säker förlossningsvård.

Sent på kvällen den 24 december kom de åkandes med en taxi. Maria och hennes Josef var trötta efter att ha behövt ta sig från Danderyds sjukhus mitt i den mörkaste december till det olycksaliga Karolinska. Sjukhuset som den gravida Maria minst av allt ville föda på. Hon hade följt nyhetsflödet och visste att det hela kantades av skandaler av Herodes mått. Väl där blev de ändå nekade plats. Fullt hus sade man och Maria och Josef fann sig åter på färd i snöslasket mot Södersjukhuset.

Ja, exakt när Jesus föddes vet vi ju inte helt säkert. Men det som är säkert är att det verkar som om förlossningsvården inte utvecklats nämnvärt på vissa punkter ens sedan före Kristus födelse. För hur kan det vara så år 2022 att vi kvinnor, likt Maria inte får plats på BB? Att vi ska tvingas färdas långa vägar för att hitta en ledig plats? Maria låg utelämnad och tvingades föda i ett stall – idag hör vi kvinnor som tvingats föda i en bil, på vägrenar, i en skrubb. Säg mig, är det någon skillnad?

Ska det verkligen behöva vara så att de som sett det som sitt livs kall att hjälpa barn till världen, de personer som är de nyblivna föräldrarnas allra viktigaste stöttepelare, nu flyr yrket för att det dras åt, dras ner, sparas in och läggs ner?

Snälla jultomten, ge alla kvinnor i Sverige en kollektiv julklapp i form av en säker förlossningsvård! En vård som utgår från kvinnans behov. Ge alla barn som föds i detta land en bra start i livet genom en trygg plats med pigg och ostressad personal.

Välsigna de familjer som går in i sitt livs största utmaning en chans att få göra det utan rädsla. Utan ångest och panik över att inte få plats, inte få en säng, inte bli lyssnad på eller oro över att få möta personal som inte hunnit äta på hela dagen. Patientsäkerhet, det vore väl en fin julklapp.

Och, kära tomte, om du inte kan fixa allt detta själv så kanske det finns politiker som likt de tre vise personerna kan komma med fina gåvor inför 2023? I så fall kommer jag här med tre önskningar till dessa tre:

- sluta slänga pengar på problemet för att sedan vända ryggen och klappa er själva på axeln i tron att ni gjort ett bra jobb. Lyssna på barnmorskorna, vad behöver de? Varför vill de inte jobba kvar längre? Vad krävs på riktigt?

- utgå från Patientlagen som ni själva skrivit. Vad står det i den egentligen och uppfyller dagens vård den över huvud taget? Ni vet, lagar är till för att följas.

- våga vara den person som tar kvinnors röster på allvar. Ni säger att ni är för jämställdhet (eller ja, #inteallapolitiker) – visa det!

Jesus mammas förlossningsberättelse är dessvärre inte ensam i sitt slag – det finns miljoner historier som borde gjort skillnad för längesen. Det är dags att lyssna nu!

Dessutom kan jag lova er, kära vise personer, att den tid och kraft ni investerar i förlossningsvården får ni tusenfalt tillbaka. Okej, jag har inte räknat på det rent konkret men studier visar att ju tryggare förlossningsvård desto mindre behov av eftervård. Det säger sig självt att om alla parter får en bra start på familjelivet så är behovet av hjälp efteråt mindre. Byt chockad och förvirrad mamma med grova skador i underlivet till trött men nöjd och tacksam öm moder. För det är vi alla värda.

God Jul!
Nina Campioni/Gazzine