KRÖNIKA 2020-11-06 KL. 10:34

Krönika: Höstlöv och höstlov

Av Anna Sigrid

Krönika: Höstlöv och höstlov

Jo men tiden går och det sista och trista höstarbetet återstår, hängrännor, blöta trädgårdsmöbler och höstlöv.

Och att vara ute i det blöta och blåsiga gör att vi med glädje återvänder till värmen i bassängen. Badavdelningen på Sports Club är, mitt på dagen en lugn och varm plats. I bubbelpoolen värms kroppen sakta upp och livsandarna återvänder i bastun. Ibland när vi kommer dit så står där brandmännens hopp-i högar. De ser alltid så festligt ut, dessa klädhögar stående i halvcirkel, bylsiga byxor runt kängskaften. Och ungjäveln flyger i mig och jag går snabbt därifrån för att inte göra sattyg.

Hopp-i-högarna väcker minnen också. Som barn, på den tiden det fanns snöiga vintrar och nej, jag menar inte vintrarna i mitten på 80-talet. På 60-talet då fanns det snöiga vintrar som jag älskade att vakna till och hur jag än bar mig åt kunde jag aldrig få till nån hopp-i-hög. Det var ju drömmen att vakna och bara hoppa i brallorna och sen ut till snön och åka tefat. (Minns ni de där hårda i plåt med läderhandtag?)

Men nu, stående där vid entrén i Sports Club så inga hopp-i-högar, däremot en himla massa skor i kulörta färger och små storlekar. Ja, ja, skolklasser, men väl inne på badavdelningen slår det mig, det är ju höstlov. Föräldrar har tagit ledig dagtid och badar med ungar. (Härligt, det var en annan kär aktivitet i barndomen, bada.) Men det där lugnet i värmen och i bubbelpoolen uteblev. Barn i stora bassängen, barn i lilla bassängen och barn i bubbelpoolen och i alla åldrar och storlekar, det vill säga ingen skolklass!

Höstlov! För en f.d. lärare har kroppen och också i viss mån knoppen tappat känslan för de där olika loven. Tidigare var det så tydligt, tröttheten i kroppen, högarna på skrivbordet och allt bara ropade efter ”ledighet”. Och den som tror att lärare är ledig på lov, den har fel! Glöm det! På loven rättas det, planeras det och ett visst mått av förberedelse för resten av terminen.

Men en f.d. lärare har inget höstlov, bara en jädrans massa höstlöv! Löv i stora högar, löv i små högar och löv i komposten. Det är bara att bita ihop, räfsa och förpacka! Jag fyller säckar med löv och så får de ligga där och brytas ner för att i vår blandas ned i odlingslådorna.

Även en f.d. lärare har att planera för terminerna. Hösttermin, skörda, beskära och kompostera, vårtermin, förgro, så och gallra. En slags skola det också! Vårda de små plantorna och försöka ge rätt förutsättningar för var och en av dem, precis som med elever! Och däremellan njuter de av värmen, sommarsolens eller den konstgjorda i badavdelningens bastu.