KRÖNIKA 2021-12-02 KL. 09:30

Krönika: Jag hade pekat med hela handen

Av Anna Sigrid

Krönika: Jag hade pekat med hela handen

Ja, vad säger vi. Hundra år efter kvinnlig rösträtt har vi också för första gången fått en kvinnlig statsminister.

Vad är det då som säger att kön spelar roll? Med tanke på att det under det gånga hundra åren bara varit män så vill jag nog påstå att könet spelar roll.


Vi har haft många dugliga kvinnliga politiker, ja det finns säkert en och annan oduglig också, jag menar kompetensen sitter knappast mellan benen.


Så nu har Sverige skrivit politisk historia. Och den här texten skriver jag den 24 november, och texten kommer att publiceras den 2 december. Vem som leder landet då står skrivet i stjärnorna idag men i protokollen den 2 december. Och inte för att jag avundas Magdalena Andersson eller nån annan politiker heller. Nä, nattmanglingar är liksom inte min grej, inte heller att vara klädd i kostym och se välkammad ut.

Nä, ska jag bli politiker så ska jag skaffa fånig mössa och peka med hela handen. Jag ska bli diktator och det jag ska bestämma först är om vaccinpass!

Alla som ska gå på teater, dans eller kulturaktivitet ska ha vaccinpass ELLER ett nytaget test som visar på att en är frisk.
Jag ska också ändra på bidragen till högskolor som utbildar kultur, musiker, teater, dans och konst, så att halva bidraget av dagens bidrag går till utbildningen, den andra halvan går till möjlighet till inkomst. Mer kultur inom vården, inom skolan och inom stadsplanering!

Jag ska också omfördela bidragen till ”avhopparprogram” så att hälften av bidraget ska gå till själva avhopparprogrammet, den andra halvan ska gå till ”påhopparprogram”, det vill säga att mer personal ska till skolan. Inte nödvändigtvis lärare, utan vaktmästare, assistenter, fritidspedagoger och så till en tant som delar ut plåster och blåser för dem som är ledsna.


Jag ska också styra om skolan, ingen elev som inte kan läsa och skriva för hand, får gå vidare till nästa klass. Och efter nian får ingen gå vidare till gymnasiet. Nope, då blir det ett års arbete med minilön. Okvalificerat arbete som städa bussar, putta gungor på förskolor och plocka upp varor i butiker för att därefter söka till gymnasiet och ha en grundlig studiemotivation.

Jag ska också ändra gymnasieskolan så att alla program nödvändigtvis inte leder till högskolebehörighet. Alla yrken kräver inte högskola. Men, och detta är ett viktigt men, när så det är dags för att skaffa högskolekompetens så ska det finnas en bra vuxenutbildning.

Grattis Magdalena, Sveriges första kvinnliga statsminister! Eller, rösta på mig! Den första kvinnliga diktatorn!