KRÖNIKA 2021-01-15 KL. 09:40

Krönika: Julslut och klantpellar!

Av Anna Sigrid

Krönika: Julslut och klantpellar!

TRISS I GRANAR. Anna Sigrid förgyllde julfirandet med tre granar.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Titta där! Så kom snön! Många suktar efter snö till själva julafton och jag har, genom åren hört flera som säger att det inte blir nån jul utan snö. Putt på den säger jag!

Det blir jul antingen en vill det eller inte. Och jag tycker om den, det gör jag. Även julen 2020 firades med gran, tre stycken för säkerhets skull. En, den vanliga uteplatsgranen. Den byggs likt granen på Skeppsbron. Vi har en (eländig) granhäck och lagom till jul tuktas den!

Toppar förvandlas till julgranar och där grenar saknas borras det hål och kvistar sticks i. Och stora utegranen pryds med ljusslinga, hundhår och förgarn av ull, till fåglarnas fromma.

Den andra granen hamnar inomhus, då handlar det mer om att klippa och reducera. Det är inte särskilt högt i tak, och fulsidan vänds mot väggen. Och eftersom julefirandet skedde utomhus vid brasplatsen, så blev innegranen liten, men naggande god.
Tredje granen, ja den hamnade vid brasplatsen som också blev platsen för själva julfirandet, ni vet, coronaavstånd och utomhus. Den granen blev pyntad med vita smällkarameller, CD-skivor och silverrosor gjorda av vinboxspåsar, tåligt för nederbörd.

Och hur trevligt det än är så är det rätt skönt att få packa ihop juljoxet! Julen varar inte till påska utan tjugondag Knut dansas julen ut. Granen är utkastad, (ja de som redan är ute får stå kvar, belysningen släcks sista januari) halmbockarna till sitt stall och tomtarna på loftet. Alla stakar och stjärnor bort från fönster och in i sina kartonger. Chokladkartongerna tömda och julmaten är i det närmaste slut.

Vardagen är här och jag känner en viss tacksamhet till snön. Det bjuder på en betydligt ljusare tillvaro. Lilla kylan biter härligt i kinderna när nu nyårslöften ska promeneras. Men det är också då den vacklande verkligheten gör sig påmind! Snö och minusgrader kan betyda halka. Så jag bara säger det, ta det försiktigt på promenaderna! Använd broddar! Vi hör ständigt hur hårt sjukvården är belastat så, jag säger det igen: Klantpellar! Håll er borta från sjukvården! Tassa försiktigt!

Det går att minska risken för halkolyckor genom att gå på rätt sätt! Sätt i hela foten i backen, gå som en pingvin! Gå INTE med händerna i fickorna! Håll armarna efter sidorna så du kan pendla med dem för att hålla balansen. Och gör gärna balansövningar hemma inomhus så du har lättare att parera när det slinter under fötterna! Och så kraftiga broddar! Så ut i ljuset och njut, tanka D-vitamin! Ja, uppmaningen gäller även solen! Kom ut! Kom fram! För helt säkra kan vi vara på att utan sol, ingen vår!