KRÖNIKA 2022-06-23 KL. 12:00

Krönika: Mångfald och Gustavs udde

Av Anna Sigrid Pettersson

Krönika: Mångfald och Gustavs udde
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Jaha, då läser jag igen på sociala medier om Vallentuna. Denna gång gäller det Gustavs udde. Någon uttrycker sin besvikelse över att det är oklippt och ser ”ovårdat” ut och ondgör sig över kommunens sätt att spara pengar. Någon annan svarar med att det handlar om ”biologisk mångfald”. Diverse livsviktiga insekter och pollonisatörer behöver en mångfald växter för att vi ska kunna få vår mat att växa!

Själv går jag i taket! Jag blir fullständigt rasande och ser tydligt klassfrågan. Jodå, folk i stora villor anlägger swimmingpooler och altaner, ”hårda” ytor där det inte erbjuds en endaste växt för bin att hämta pollen ur. Och andra, boende i lägenheter de ska sitta i knähögt gräs vid kommunens anlagda badplats och kämpa mot fästingar som älskar halvhögt gräs. Och ska vi ta det där med klassfrågan (igen) och fästingar också så kommer TBE också bli en klassfråga! Jag menar, en förälder med tre ungar, som ska ha tre vaccin à 349 kronor är en nätt liten summa på tre papp. Ja, för region Stockholm bjuder inte barn på det vaccinet, nope, Uppsala gör och några andra. Men icke sa, Svenonius! Kom ihåg det i höst!

Jag beslutar mig för att gå ner och kika! Jodå, helt riktigt. Är det en skolklass, fritidsgrupp som har aktivitet, utegympa, svårt att säga? Gräset är halvhögt och inbjuder varken till lek, bollspel eller picknickande. Trist! Och det är väl kommunens ekobiolog som har tänkt till och sväljer mygg och silar kameler (och här tänker jag på parkslide)!

Men sen går nya rykten, jodå, det är visst klippt där ner vid Gustavs. Jag kollar och jag erkänner, mitt humör går i lite väl höga vågor ibland. Och det är mänskligt att fela och visst är det bra med mångfald! Det är inte det jag reagerade på, jag tänker på den mångfald av alla sorters växter och kryp som finns i strandängarna där ner vid Gustavs. Jag kontrollerar igen! Helt rätt, far och son sparkar boll, mor och barn plaskar vid strandkanten. Några cyklar lutar på stenbumlingarna där och en kanot lastas upp på ett biltak. Idyll!

Men sen är det dags igen! Ursinnet spräcker taket denna gång! Det är fullständigt obegripligt men under en sen kväll har det festats vid Gustavs udde. Toaholken har stjälpts omkull (hoppas ingen var inuti när det skedde) och ett av campingborden har vräkts i sjön. Alla möbler som under förra året fick kärlek, slipning och inoljning (Tack kommunen). Varför förstöra? Finns det vettiga svar? Så om jag ber snällt, snälla, snälla Gustavsfestare, låt grejerna stå, och snälla, snälla hundägare, kan ni inte ta sista kvällskissrundan förbi Gustavs udde?

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se