KRÖNIKA 2020-08-28 KL. 11:28

Krönika: Trädgården som festplats eller frodig skördeplats?

Av Anna Sigrid

Krönika: Trädgården som festplats eller frodig skördeplats?

GILLAR RIKTIGT TRÄDGÅRDSINTRESSE. Anna Sigrid vill njuta av nyskördade grönsaker med smör och lite salt.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Sommaren övergår till sensommar och augustimörker. Kräftorna säljs och sugs på och höstmörkret kommer hur mycket vi än ogillar det. Men att ta sena kvällspromenader i Uthamra en fredag eller lördagskväll är riktigt mysigt. Svag musik strömmar från husen, lite nubbevisor höres och mumlande röster och höga skratt. Lyktor dinglar som bollar i altanräcken och det hela är upplyst och riktigt, riktigt mysigt!

Trädäcken är stora som dansgolv och rymmer både sommarkök, stor matplats och loungemöbler. Perfekt för sommarfester och sensommarens kräftskivor. Media har upplyst oss om virkesbrist. Sommarens semesterresor har också gått till byggvaruhusen och altaner har skruvats och badbaljor monterats och byggts in som aldrig förr. Toppenbra för bad- och festsugna.

En annan tidningsartikel rapporterar om ett examensarbete (Birk Andersson; Trädgård eller stengård, 2020, Examensarbete för masterexamen 30 p, Lunds universitet) .

Hårdgjorda ytor i trädgårdar, altaner för sensommarfester, stenläggning för bilar och släpkärror, ökar i en rasande fart och de yngsta trädgårdarna har minst andel grönyta. Hälften av trädgårdarna består av gräsmatta och tio procent är hårda ytor. Och som sagt, ju yngre trädgård ju mer trä eller sten. Andersson har i sin undersökning visat hur olika ägare förhåller sig till sin trädgård. Kategorin ”medelålders kvinnor” vill spendera mer tid i där till skillnad från kategorin ”passiva pensionärer”. Medelålders kvinnor är också mest ”förändringsbenägna”. Tål att tänka på. Jag har ju fällt ett par träd och satt upp ett plank, bland andra trädgårdsaktiviteter under sommaren. Men den kategorin som står för mest hårdgörande är ”aktiva föräldrar”.

Ur detta resultat görs spekulationer om varför det är så. Det funderas på livspusslet som sådant, en tidsbrist och stress i största allmänhet men också sådant som pool, studsmattor och allmänt ointresse för trädgårdsarbete. Mycket aktiviteter utanför hemmet och ”riktiga” nöjen. Släpp loss Igor eller Julle eller vad nu robotgräsklipparen heter och ta en drink med grannen. Det finns ju andra glädjeämnen än rensa ogräs. Men samtidigt är det ju helt underbart att skörda det en sått! För att inte tala om att äta det nyskördade. Lätt förvällda nyskördade grönsaker med smör och lite salt.

Tack och lov finns det fler media som tar upp odlandets glädje. Det handlar inte längre om hushållsekonomi utan om ren och skär njutning. Och för det kan det räcka långt med balkonglådor och krukodlingar eller med rena händer njuta från soffan av ”Fantastiska trädgårdar” på TV!