KRÖNIKA 2020-07-03 KL. 08:39

Krönika: Tre intressanta nyord att lära sig

Av Anna Sigrid

Krönika: Tre intressanta nyord att lära sig

SOVA UNDER DUK. Anna Sigrid vill gärna testa "glamping" om hon slipper myggen.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Oåterkallelig högsommar, sommarlov, lov och prisa sommaren!

Väl kommen efter en vår av otålig väntan så slår den till som en käftsmäll med en period av galen värmebölja till, som jag hoppas, normal, trevlig svensk sommarvärme, men lite livgivande regn på nätterna.

Sommar för mig är skrutta runt i skog och mark och trädgård och skörda mitt otium. Det där med att resa bort under sommar är inte riktigt min grej, pandemi eller ej. (Däremot kom jag inte ut som tågluffare i våras.) Den här sommaren bjuder på nyord: hemester, svemester och glamping! För andra som inte kan resa, som har arbeten och är hänvisade till sommarledighet. Hemester, helt enkelt vara hemma och njuta av närområdets utbud av äventyr, bad och upplevelser. Tidningar, både lokala och rikstäckande tipsar om pärlor och vill en känna sig som en riktig turist kan en åka till Gamla Stan och äta glass på en uteservering, nu när staden är turistfri.

Svemester, frestar till visst resande inom Sverige, till fina pärlor runt om i landet. Där har vi också blivit tipsade via dagstidningar, om vandringsleder, skärgårdsöar (upp, upp, utan charmiga ångbåtar – håll avstånd på de ordinarie båtarna) men också slott, kojor. Djurparkerna runt om i landet har öppet även om villkoren är ändrade, så säkrast att kontrollera först innan en far. Så en svemester så där tokigt spontant, vakna tidigt en morgon, slå upp ögonen och utbrista: ”Idag far vi till Furuvik!” det är det inte riktigt läge för nu, utan planering, framförhållning och lite tålamod så blir en svemester också en minnesvärd karamell att suga på i novembermörkret.

Glamping, är nog nyordet jag skulle vilja pröva på, ”glamorös camping”. Att sova under duk, men ovan bekväma sängar en eller två nätter, det vore värt att pröva. Annars det där med camping, nope, inte min grej. Men glamping, frukostkorg framburen till tältet en överenskommen tid. Hmm, tål att fundera på! (Och hur är det med myggen, är inte det värsta plågan vid tältsovande, oavsett underlag?)

Annars, min sommar blir som skrivet, ett skruttande i trädgård, skörda grönsaker, koka saft på rabarber och vinbär. Rensa ogräs och göra vackra blombuketter. Leka fram nya potatissalladsrecept till de köttbitar från närliggande gårdar maken grillat. Och ett och annat fönsterfoder blir målat, kanske. Läsa böcker i hängmatta är inte heller min grej, mer lyssna vid gallrandet i grönsakslandet.

Hur än sommaren blir önskar jag innerligt att den ger oss kraft, glädje och fina minnen, vila och återhämtning.