KRÖNIKA 2022-05-24 KL. 15:46

Krönika: Trots det omöjliga i livet så planteras det blommor

Av Anna Sigrid Pettersson

Krönika: Trots det omöjliga i livet så planteras det blommor

Så promenerar jag över torget igen. Solen gassar och värmen är alldeles påtaglig. Och som varje år, så här dags, är folks klädsel ytterst varierad.

Tunna ljusa klänningar, koftorna knutna runt midjan och fötterna nakna i sandalerna, den utstyrseln passerar oss. Och nästa person går förbi med tjocka vinterjackan fortfarande på, uppknäppt visserligen. Och så är det hela tiden, Kommer sommar, kommer sandaler.

Och så ser vi krukorna, eller urnor. Jättestora planteringar och färgsättningen känns både ny och djärv. Stolar lila vippor i mitten och så limegröna tussar runt om, några urnor har det tvärtom, det gula i mitten. Det är fint och jag uppskattar verkligen planteringarna. De stora lådorna som brukar hänga över staketen efter Stockholmsvägen har inte kommit upp ännu. Men kommer tid, kommer blommor.

Den här tiden är ljuvlig, växter och fåglar! Ett evinnerligt tjatter i skymningen. Jag har inte slutat mata dem utan hängt upp matplatser nära fåglarnas bon. Vi har en hel del fågelholkar och det verkar vara hyresgäster i de flesta. Och vi har en överenskommelse, fåglarna och jag. Om jag matar dem nu så käkar de upp all mygg när den tiden är kommen. Vi jobbar åt samma håll, fåglarna och jag. Kommer tid kommer mygg. Ja, Santos och jag har också en deal: Ge f-n i fåglarna, ta möss!

Jag gillar verkligen att kommunen bjussar på blomsterprakten. Det gör det gott i hjärtat på något sätt. En manifestation för odlarglädje och kreativitet. Och det ger ett hopp om framtiden. Jag såg ett inslag i Rapport från Kiev! Ryssarna har lämnat Kiev och dess förstäder. Vissa delar är totalförstörda. En del Kievbor har återvänt och röjning har påbörjats. Men mitt i denna ruinstad planterar de blommor och sår solrosor, Ukrainas landsblomma! Det är varmt, mänskligt och trots det omöjliga i att leva ett normalt liv så planteras det blommor! Och minns ni det inslaget, också från Rapport, hur ett gäng nederländska blomodlare åkte till odlingarna i Ukraina, hämtade växter och körde tillbaka till Nederländerna för att sälja dem därifrån, en solidaritetshandling om något, yrkesfolk emellan!

Och det där med att mata småfåglar, det kryllar av små, små solrosplantor nedanför fåglarnas matbord. Och jag gräver försiktigt upp dem, planterar dem i krukor och försöker ge lite stadga och näring. Fin återvinning, och så blir det förstås nya frön till fåglarna i vinter. Kommer tid, kommer frö! Det blir ont om frön till vinterns matning, ryska tanks plöjer sönder åkrarna i Ukraina Kommer krig, kommer fred!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se