KRÖNIKA 2021-12-09 KL. 16:37

Krönika: Välj hellre att köpa lokalt före näthandel

Av Anna Sigrid

Krönika: Välj hellre att köpa lokalt före näthandel

Jaha! Då är det dags för alla skurkaktiga bluffmakare att sätta myror i huvudet på de glömska näthandlarna.

Nu rasslar det in i mejlboxar och som SMS, påminnelser om att det beställda som fraktas via DHL, ABSend, PostNord eller andra transportfirmor, att det:
Tyvärr, tyvääär, fattas ytterligare några kronor i fraktavgift, bara 29.90, inte hela världen, men, men, betala bara så kommer paketet fram. Och så bifogas en länk!
Bussigt, att påminna oss? Hmm… nu är det så här. Det är snart jul och vi vet att näthandeln ökar rejält. Men om ni nu håller på och shoppar ”ett klick bort” håll reda på era inköp! Gör en lista och smäll upp på kylskåpsdörren där det står NÄR ni beställt, summan, datum och fraktbolag. Och så när de där mejlen rasslar in, så vet ni. Ni har koll!

Och för övrigt anser jag att näthandel bör förstöras! Nu var det inte så han sa, Cato den äldre, men hade han känt till vilket elände näthandel ställer till med, då hade han. Okej, jag menar inte att städer jämnas med marken, men stadskärnorna gröpes ur. Likt en äppelurkärnare rensar internetshoppandet städernas gator på utbud och i skyltfönster tejpas papper med ”utförsäljning” eller hela butiker gapar tomma.

Och, ja! Jag har också nätshoppat. Jag lyckades hitta en ny drivrem till min tjugoåriga tvättmaskin. Det kostade trehundra spänn, fick hem den på en vecka. Jag har också köpt roster och brännjärn till den gamla vedspisen, sexhundra spänn. Batterier till en gammal dator har jag också beställt via nätet, rätt så dyrt men betydligt billigare än ny dator. Det finns tillfällen där det är ypperligt att handla på nätet. Udda saker som nytillverkade drivremmar och nygjutna detaljer till gamla vedspisar och en firma som specialiserat sig på batterier. Det är toppen! Tänk, va!

Men kläder och skor? Vill vi inte känna på kvaliteten, på tyngden på tyget, se fallet i kjolen eller hur byxan sitter över baken? Eller dojjorna, hur är det för stortån, känns fotvalvet bra, sitter stöveln för trångt över vaden? Och de som shoppar kläder, jodå, en del köper fem olika klänningar, eller storlekar, prövar hemma och returnerar. Jaha, så bilar far kors och tvärs över landet och butik efter butik läggs ned. Tänk om!

Jag gillar våra butiker! Jag vill se, känna, lukta på varorna, snurra runt framför en spegel. Men det är också våra butiker som ger ungarna praoplatser, rent av sommarjobb.

Det är också våra lokala butiker som stödjer våra ungars idrottsklubbar. Ja, ni som nätshoppar och inte kan hålla reda på era leveranser. Tänk om!