KRÖNIKA 2021-08-19 KL. 13:37

Krönika: Varför ska det vara frivilligt?

Av Anna Sigrid

Krönika: Varför ska det vara frivilligt?

MILJÖPUDEL. Anna Sigrid som alltid värnar om miljö fick sig en tankeställare när FN:s klimatpanel satte ned foten. Detta veckan efter att hon beskrivit hur hon njutit av sina glo-mil under bilresa.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Oops! Så talar jag välvilligt om min resa, med bil, som innehöll så många glo-mil, sen kom BOMBEN!

Eller bomb och bomb, FN:s klimatpanel IPPC sa egentligen inget nytt, de ”bara” satte ned foten, hårt! Läget är känt sen länge men är akut, utsläppen måste minskas, radikalt! Men en god och överraskande insikt för min del var E10! Plötsligt tankade jag bilen med något mindre smutsigt drivmedel!

Men det finns så många anmärkningsvärda val en kommun gör, eller låter bli att göra. När vi flyttade till Vallentuna 1999 kunde vi läsa på dess hemsida att det var en grön kommun. Det tilltalade oss och sen har det bara gått utför. Ja, inte för oss! Vi beställde Eko-huset Pettersson, isolerat med söndertuggade dagstidningar, jordvärme och solfångare på taket för varmvatten, treglasfönster med argonglas och låga U-värden. Men det där med multrum var det inte tal om. Vi skulle ansluta oss till det kommunala vatten- och avloppsnätet för en nätt summa som vi strax förträngde!

Och vi började genast kompostera och sopsortera och odla vår trädgård. Invånarantalet i kommunen var ca 24 000 och runtom oss har det byggts tusentals bostäder och det bor ytterligare 10 000 människor här idag, de flesta i villor och de flesta utan solceller på taket! Varför kan kommunen inte bara säga: Här bygger vi med solceller på taket! Och varför är inte kommunen med i Föreningen Sveriges Ekokommuner! Vad hände med de gröna idealen på 1990-talet?

På promenaderna runt om i Vallentuna ser vi massor med alldeles perfekta tak att sätta paneler på, och vi ser också hur allt fler låter sätta upp solceller, och regelverket för bidrag, avdrag och subventioner (ROT) förbättras år från år och det är inte kommunens förtjänst. Men varje enskild person som låter sätta upp solceller är med och bidrar till en förhindrad el-infarkt, när elnätet inte hinns med att byggas ut för den ökade elförbrukningen som blir med elbilar och AC och alla dessa strömningar av filmer och annat. Men varje enskild insats är också med att förhindra den totala apokalypsen!

Och hur länge skulle experimentet med matavfall behöva pågå innan det blev obligatoriskt för alla småhus-hushåll att separera matavfall från hushållssoporna? Och visserligen är det upp till varje kommun att besluta om det skulle vara frivilligt, varför då? NU sätter kommunpolitikerna ner foten! Men fortsätt med den där foten! Kräv solceller vid varje ny byggansökan! Kostnad för kommunen: 0! (Smart tips, hihi!)

Och så sitter jag här och kastar sten i glashus, glo-mil, jo jag tackar, ja!