KRÖNIKA 2023-01-19 KL. 08:55

Lovisa och Augusta i Lovisedalsbubbla

Av Anna Sigrid Pettersson

Lovisa och Augusta i Lovisedalsbubbla
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Det kan tyckas lätt att sitta här i spisvärmen, tänka på go-orden, se både sol och blå himmel i korta stunder i alla fall, när andra får sitta i utkylda rum med elräkningarna från helvetet.

Jag petar in en pinne i brasan och försjunker djupare ner i min Lovisedalsbubbla. Santos-katten spinner i mitt knä och jag kommer att tänka på ett gammalt foto. Katten i Augustas knä på bilden trivs inte alls och gör vad den kan för att komma undan. Och vem sjutton är Augusta och Lovisa?


Augusta med katt vid lillstugan. Foto: Privat


Jag tar det från början! Lovisa, snart födelsedag om det inte vore så att hon föddes 1820. Lovisa Ulrica Jansdotter född den 23 januari 1820 i Tjusta, Kårsta. Hon gifte sig den 29 april 1853 med Anders Petter Malmgren. I kyrkoboken nämns han som Herr Målaren. Med sig i boet har Lovisa också sonen Johan Alfred född 1847. I kyrkboken står han som ”oägta” men fadern är Anton i Stortofta.

Därefter flyttar familjen till Lovisedal, eller det som ska bli. Anders Petters far, smeden Petter hade, med bonden i Kragsta att ”uti lifstiden” ett ”Odlingskontrackt” på Kragsta gårds utmarker. Det övertar Anders Petter och ”Malmgren sjelf får inhegna och underhålla med stengsel fång och nödig vedbran tagas dock efter anvisning samt kreaturs bete på skogen”. Han ska betala arrende ”erlägga den 24 Oktober 1854 Treton Rigsdaler och 16 sk Banko”. På marken får också byggas ”utan någott bidrag från gården men att husena skall höra Malmgren till”.

Detta hus ägs alltså av Anders Petter och hans hustru Lovisa! Arrendet gäller fram till 1903! Men däremellan kommer Lovisa att nedkomma med ytterligare barn. Johan Alfred blir storebror redan i juni 1854 till Gustav Henric och systrarna Johanna Lovisa och Augusta Wilhelmina föds 1856 och 1859. Av Lovisa har vi ingen bild, ej heller av sönerna. Anders Petter beskrivs i det pass som utfärdades 1846 när han skulle till Uppsala! Han har ljusbrunt hår och blå ögon och 5 fot och 9 tum.

Men Lovisa Ulrica då, där ligger hon ”i ett boningshus under tak af tegel, loge, ladugård, fårhus och vedbod under samma tak, en källare med bod ofvanpå” och hostar sig sakta till döds. Lungsoten tog hennes liv 1875. Hon lämnar sin make och fyra barn, varav Augusta endast 14 år.

Av systrarna har vi flera bilder. Det är inte de där vanliga porträtten, stillastående i en ateljé utan de är tagna liksom i livet, på torpet och i någon form av vardaglighet, som med en katt i knäet! Jag stoppar ytterligare en pinne i brasan, Santos hoppar ner, solen har också gått ner. Nu är det vardagligheter som gäller!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se