KRÖNIKA 2022-10-13 KL. 08:15

Sätt ditt finger på var siffra!

Av Anna Sigrid Pettersson

Sätt ditt finger på var siffra!
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Då kommer det mer spartips, denna gång gäller det elen.

Det finns utrymme för folk att tycka jag är dryg och besserwissrig men som ensamstående förälder med tonårsbarn blir en expert på att spara, koka soppa på en spik och tänja på sedlarna så det helt enkelt räcker hela månaden.

Jodå, det var en tuff tid och nu är det snart trettio år sedan och husen kostade inte miljoner men väl några hundra tusen. Och fläskkarrén med ben kostade femton spänn kilot och hel lax, tjugo kronor kilot. Men det var elen jag skulle komma till.

Jag köpte ett litet radhus, efter mycket om och men och tvekan från banken så till slut ringde bank nummer tre upp och sa, okej då: ”Men om räntorna fortsätter att stiga så får vi göra en omvärdering!”

Jodå, det var på den tiden räntorna var kring tretton procent. Men den ökade inte mer och husköpet gick igenom. Så glad i hågen tog jag mitt pick och pack och flyttade. Det kändes andäktigt och väldigt, väldigt nervöst!

Men, men, sparåtgärderna sattes in omedelbums. Det var sommar visserligen men alla husets fönster granskades noggrant, petade på kittet och på tätningslisterna, kittade om en del, och förbättrade tätningen.

Någon gång hade det suttit persienner i alla fönster som noggrant monterats ned men kvar var ju hålen. Så för en struntsumma köpte jag plastpluttar och satte i alla hål och jag kunde höja temperaturen en hel grad. Kylskåpet fick små gardiner av plast. De hyllplan som innehöll sällanvaror fick små draperier så att kylan inte rasade ut varje gång dörren öppnades.

Jag kontrollerade också huvudsäkringen, den var på 25 A och då var det stor prisskillnad på de olika stegen så jag lät byta ut bottenplattan och säkrade ner huset till 16 A och sänkte min fasta elkostnad rejält. Visserligen kunde jag inte använda ugn och strykjärn samtidigt, men det visste jag ju om.

Men som den enda vuxna i familjen så fick jag göra allt, stå för allt, betala allt. Och likt Bertolt Brechts text om ”Lärandets lov” så fick jag tänka: ”… var inte rädd för att fråga, kamrat, …. Granska din räkning / du ska betala. / Sätt ditt finger på varje siffra, / fråga: Hur kom den dit”

Så med en förståelse för vad saker och ting kostar, hur mycket de olika maskinerna faktiskt drar i elkostnader. Och med planering, kring matlagning, göra hela rätten i ugnen till exempel, köra alla maskiner fulla, både tvätt- och disk. Och en jättestor väggklocka i badrummet för de där beryktade duscharna som tonåringar håller på med. Och så lite piska och morot. Vi klarade det galant!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se