KRÖNIKA 2022-11-10 KL. 09:55

Stor sorg och saknad - nappträdet är stulet!

Av Anna Sigrid Pettersson

Stor sorg och saknad - nappträdet är stulet!
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Då kan jag bara med stor sorg och saknad konstatera att nappträdet är stulet! I Bällsta växte ett nappträd! Någon gång har ett kreativt barn eller förälder donerat sin napp på väg till eller från dagiset. Och flera har följt efter.

Det var säkert länge sedan för napparna hade ring, moderna nappar har ju bara som en knopp, men i trädet hängde några nappar i sina ringar. Att högtidligt donera nappar till kattungarna på Skansen har gjorts under lång tid och, sen tio år tillbaka, fina ”nya” Lill-Skansen har detta med nappdonationer till kattungarna tagits till en ny och högre nivå med Sven Nordqvist magiska nappmaskin.

Men i Västra Bällsta fick vi nöja oss med ett nappträd! Precis vid vägkanten stod ett körsbärsträd med några nappar. Trädet lutade sig över vägbanan och bjöd under några veckors tid på ett ljuvligt sött, gult körsbär. Eller körsbär? Den där artgivningen klarar jag inte av, är det moreller, fågelbär, eller vad tusan är det? I alla fall, under några veckor fanns alltså ljuvligt goda bär, gula och söta! Bara att stoppa rakt i munnen när en passerade. Och ofta stod där folk och åt, både gamla och unga och det var mysigt.

Fördelen med att bären var gula var att många inte trodde de var mogna, men de som var införstådda åt desto mer. Lite läskigt var det också, jag menar, det stod vid vägkanten och det där med hastighetsbegränsning har inte alla koll på.

Och det är väl det som hände! Någon fick nog, anmälde trädet till kommunen, det hade sina grenar ut över vägbanan, ingen tvekan om saken. Och kommunen fick sin anmälan via nappen, jag menar appen, anonymt. Men någon var väl för otålig. Tog saken, jag menar sågen i egna händer och helt och brutalt fimpade trädet. Och sikten är onekligen bättre nu men trädet är borta. Oåterkalleligt borta!

Ett vackert träd, det kunde verkligen ha beskurits så trafiksäkerhet uppnåtts. Jodå vid kontakt med kommunen och dess trafikingenjör så fick vi reda på, både att en anmälan gjorts men också att kommunen inte stod för fällningen. Det är inte kommunens policy att fälla träd, de beskär träd så att säkerhet uppnås. Fimpar lite grenar här och eller där. Men fälla träd, det är inte kommunens grej. Och det vet alla som vill ha in lite mer sol på sina uteplatser.

Så nu får napparna doneras någon annanstans, men jag vet ett annat körsbärsträd, bara en liten bit bort som också ger goda gula bär. Men hur vi ska lösa nappdonationer i framtiden, jag menar när det saknas både ring och träd, det återstår att se. Jag sätter min förhoppning till ett nytt kreativt barn.

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se