KRÖNIKA 2023-06-01 KL. 08:20

Vi vill möta ”Den blomstertid nu kommer” ogräsfritt!

Av Anna Sigrid Pettersson

Vi vill möta ”Den blomstertid nu kommer” ogräsfritt!
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Kära nån! Då har vi överlevt maj månad! Denna ovanligt solstinna månad, också fylld med aktiviteter, ledigheter och evenemang! Det har blivit så att jag både är utbränd och solbränd. Och bränd och uttorkad ligger naturen och i skog och mark är det också bränder! Allmänt eldningsförbud råder!

Brandrisksäsongens längd varierar med sol och vind men trenden är att bränder startar allt tidigare på året. Vi får väl inleda morgonen med lite livgivande regndans. Utan regn är risken till bevattningsförbud nära och då, allt slit i månaden maj med att avhärda de små sköra plantorna, de som åkt in och ut, fram och tillbaka för att härda sig och tåla både sol och vind, då är det slitgörat förgäves. Så lite nattliga regnskurar vore fint, för både djur och natur, vild som skolad.

Men vi hinner ladda om för kommande festligheter för dem som har sådana. Studentfirande och skolavslutningar och ”Den blomstertid nu kommer”. Risken är förstås att syrenerna är utblommade. Sen har vi ju midsommaraftonen, klassikern som grodhoppas med täckjacka och sill och färskpotatis ska serveras, dukningen sker i sista ögonblicket för ska den vara inne eller ute? Altanvärmarna står beredda om elpriset tillåter det!

Men märkligast av allt är myggplågan! Getingår har Anticimex förutspått och rekommenderar alla husägare att getingsäkra sina hus nu innan det slår till. Men några sådana har jag inte sett till. Men det finns annat oknytt! Torkan till trots, var kommer alla mygg ifrån? För det verkar vara ett riktigt myggår!

I trädgården står sen april, faktiskt, Herr Mosquito! allt för att förhindra myggbett som blir som vaktelägg i storlek. Och trots Herr Mosquito drar jag med mig hans lillasyster Therma när jag ligger där i rabatterna och lukar ogräs! Och jag är väl som de där bönderna som aldrig är nöjd med vädret, för kallt, för varmt, för torrt eller för blött. Men ogräset ska bort och torkan gör att det är lätt att få upp rötterna, utom på vissa ogräs då som ytterligare borrat ner sina pålrötter för att söka fukt.

Sen ska en skydda sig mot solen. Trädgårdsskötsel bidrar onekligen till att en vistas mycket i solen. Men då finns det ju parasoll! Så ser ni en jättelik sköldpadda kravla sig fram i rabatterna i stekande sol, med ett visst väsande, låter som syster Therma ungefär, ett visst svärjande, då är det bara jag som under det gröna parasollet med myggskydd, kämpar med ogräshacka och hink. Vi vill möta ”Den blomstertid nu kommer” ogräsfritt! För om vi inte har några syrener ska vi i alla fall inte ha något ogräs!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se