KRÖNIKA 2023-02-02 KL. 08:10

Vinterfåglar inpå knuten

Av Anna Sigrid Pettersson

Vinterfåglar inpå knuten
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Det där med ”vinterfåglar inpå knuten”. Det är den roliga verksamheten som drivs av Bird Life i Sverige, och nu har avslutats. Varje år, perioden mellan 27–30 januari så sitter folk och räknar sina småfåglar vid fröautomater och talgbollar och rapporterar in iakttagelserna till just Bird Life.

Varje år vinner talgoxen men i täten kommer blåmes och pilfink. Koltrast och nötväckan kliver snabbt upp i listan. Men hur är det med kungsfiskaren? Just kring mina fågelbord är det ovanligt tomt i år. Jag vet inte om jag ska skylla på Santos, blidvädret eller allmänt på mig själv. Fröautomaterna har jag bara fyllt på en gång däremot har åtgången på talgbollar varit lite högre, fyllt på två gånger

Jag tycker det är roligt med fåglar, alla sorter, (jag korsar mina fingrar lätt bakom ryggen… skatorna, nja?). En vanlig promenad kan gå mot Gustavs udde för att mata änderna. Lika roligt varje gång. Och egentligen vill jag ha småfåglar också, inomhus. Och det är ju en omöjlighet, och säga vad man vill om fåglar, katter tar störst plats i mitt hjärta. Men fåglar, de är ju rätt roliga, söta, knasiga och påhittiga.

Men som sagt, jag har inte sett till småfåglarna så mycket denna vinter. Jag kanske var för sen med att servera dem frön och talgbollar. Men jag har heller inte sett så många i hönsgården. Där finns ju mat hela dagarna! Och småfåglarna är inte blyga för hönsen, nädå. Andra vintrar har de flaxat iväg så fort jag kommit! Jag hade ett år en blåmes inne i hönshuset under flera dagar, flera gånger.

Men det här med kungsfiskaren, är det en vanlig fågel, och vad gör den vid sjön? Och kan vi kalla Vallentunasjön för ”inpå knuten”? Ska vi vara petiga så är den vid Ormstaån. Varje gång jag passerat så har det stått ett par bilar där och människor med sina gigantiska kameror på stora stativ, tålmodigt väntat med kaffetermosar på biltaket. Bilder på den har cirkulerat runt i sociala medier och en del bilder är magiskt vackra och vilken himla fin fågel! Så roligt och vad lite jag vet! Bor den här? Är det en flyttfågel? Och att den heter kungsfiskaren, käkar den fisk?

En annan fågel jag gillar är Kråkis! Som, ni behöver inte gissa, är en kråka, men inte vilken kråka som helst! Den bor här i Bällsta och flygpromenerar runt tillsammans med ”sina” hundar och ”sin” människa! Och jag misstänker att om Santos skulle göra sig ett attackförsök på Kråkis, då skulle hundarna sätta efter honom! Jag tror heller inte Bird Life är så intresserad av Kråkis så han är inte inrapporterad!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se