KRÖNIKA 2023-03-30 KL. 10:10

Visst bör vi också ha ett regnbågsbibliotek

Av Anna Sigrid Pettersson

Visst bör vi också ha ett regnbågsbibliotek
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Gång på gång upprepar jag talesättet: Vårasnö är fåragö! Som ett tröstande mantra, igen och igen. Santos gör tappra försök att gå ut genom de olika dörrarna och hoppas alltid på bättre väder genom den andra dörren. Han blir också mycket sur, glömmer bort att vid den ena ytterdörren finns en veranda som ger torr och snöfritt golv, skuttar ivrigt ut och jag stänger dörren. Sen går det bara någon minut så sitter han och bligar argt vid köksfönstret och kräver att bli insläppt!

Själv sitter jag i soffan stickar en tunn tröja i bomullsgarn och tittar på SVT play. Jag hann ha en dag i trädgården och sen kom vintern tillbaka. Och SVT play, min tröst i tristessen, så många godingar det finns där men av en händelse och misstag hamnar jag i ett program, Dragrace Sverige. Och om det programmet kan en säga en hel del och det är provocerande. Allt är överdrivet, det är lösögonfransar långa som en dag, läppar som är stora och fylliga och röda, eller blå. Det är en lekfullhet kring kropp och klädsel och ord och uttryck som får en tant att rodna och en svenskfröken att blekna. Och sen plötsligt, mitt bland alla fjäderboor och platåskor så kommer olika berättelser, om svek, förnekelse, mobbing och trakasserier. Och det blir så plågsamt att behöva inse att vissa mänskor har en sådan uppväxt och skolgång.

Det handlar om hbtqi. Vallentuna Nya skrev i höstas om hbtqi-personer och arbetsmiljö och den kartläggning som regeringen gav KTH i uppdrag att utföra. Den visade att många personer har det bra på jobbet, men vissa utsätts för hån och kränkningar.

Men fritiden är så mycket mer än jobb och hur är det då på fritiden, och här, i Vallentuna? Täby kommun har ett Regnbågsbibliotek, det vill säga ett bibliotek där personalen har gått en utbildning hos RFSL som ska göra att alla ska känna sig välkomna och representerade i bibliotekets utbud. Och den enkla förklaringen är att alla ska känna sig inkluderande. När kommer det att ske här i Vallentuna?

Och tillbaka till drag-queens och jag tänker på FN:s barnkonvention, vad händer i skolorna?

Vilka resurser läggs för att öka medvetandenivåer, toleransen och bemötandet för elever som inte följer normen? Kommer vi om ytterligare 10–20 år kunna höra om barn som gått hem från idrotten med nedpinkade kläder, om trakasserier i duschrummet efter idrotten?

Det finns skyddsombud på arbetsplatser, men finns det skyddsombud på skolor, som gäller elever? Svårt ämne, svårt att förstå men förståelsen behövs inte, det räcker långt med att vara respekterande och snäll!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se