LEDERA 2021-08-26 KL. 09:05

Säckpipor blåste igång utelivet i Brottby

Av Daniel

Säckpipor blåste igång utelivet i Brottby

Tannasg Pipe Band stod för underhållningen och tog ton i det strålande lördagsvädret.

–Det känns väldigt högtidligt, säger Björn Furugren Beselin, gruppledare för Centerpartiet i Vallentuna.

Trots att förra årets konsert fick ställas in på grund av corona var det återigen dags för Tannasg Pipe Band att fortsätta sin sedan tidigare påbörjade tradition. Med sina traditionsenliga kiltar och stiliga utrustning höll de låda i några timmar under lördagseftermiddagen.
Efterlängtat verkade det i alla fall ha varit då Kvarnstugan var fullsmockad och varenda sittplats och ledig gräsplätt var upptagen.

–Det måste vara som fyra skolklasser minst, det är nog ett nytt rekord, säger Björn Furugren Beselin, 49, som varit på plats samtliga gånger som det spelats säckpipa vid Kvarnstugan.

Även om det, för de flesta i publiken, var längesen de gick i någon skolklass så var där en härlig stämning på plats när allt från “Amazing Grace” till skotska säckpipe-klassiker spelades.
Mellan låtarna och att olika konstellationer ur bandet gjorde olika segment så berättades även historier om säckpipans ursprung, om kopplingar till Skottland samt berättelser om bandet.

– Det är så skönt att allt är akustiskt och det hela känns väldigt pampigt. När jag kommer hit känner jag alltid: “oj, wow vad häftigt”, avslutar Björn Furugren Beselin.

Onekligen var det en spelning som många på den soldränkta gården i Brottby kommer ta med sig med glädje för att värma tankarna när höstkylan snart står för dörren.

Fakta: Tannasg Pipe Band är Sveriges första säckpipeband och grundades redan 1968. Tannasg är taget från skotska Gaeliskan och betyder ghost (spöket). Bandet gjorde sedan en återförening 2017 med några av grundmedlemmarna och idag åker de runt och spelar runt om i Sverige.

Text: Daniel Bergholm
Foto: Uffe Lindeborg