NYHETER 2024-10-08 KL. 13:37

Centrala Vallentuna slocknade

Av Victoria Sid

Under tisdagsförmiddagen stod 407 av Ellevios kunder i centrala Vallentuna utan el i över en timme. Flera butiker fick tillfälligt stänga i väntan på att få tillbaka elen medan andra körde på i mörker.

– Det gör inget, det funkade ändå, säger Lennart Axelsson som genomfört ett träningspass på Sportsclub i mörker.

Centrala Vallentuna slocknade

Vid 09:06 på tisdagen försvann elen från Tellusområdet och delar av centrum i Vallentuna. Maskindelen inne på Sportsclub räddades av sina stora fönster men i salarna där passen hålls blev det mörkt för deltagarna. Utanför salen stod Lennart Axelsson som precis genomfört ett träningspass som började ljust och slutade i mörker.

– I början var det mörkt innan ögonen vant sig. Vi fick köra mobilmusik, säger Lennart som inte tyckte att det gjorde något.

MÖRKT. Lennart Axelsson och Ulf Carnby stod utanför en av salarna på Sportsclub. Lennart hade precis avklarat ett pass som avslutades i mörker. Foto: Victoria Sid

I centrum var det också mörkt för flera butiker och restauranger men då flera öppnade vid 10-tiden och fick tillbaka elen kort därefter påverkades de inte allt för mycket. Arkens zoo och Coop var några av butikerna som tillfälligt stängde ner till elen var helt tillbaka. Utanför Coop stod vännerna Wilma Bohlin, Elise Pedersen och Tuva Sahlberg och tittade in genom dörrarnas glasrutor när de såg skylten om att butiken stängt.

– Vi ville köpa energidryck, säger Elise.

– Vi har en kompis som jobbar här inne och vi ville köpa energidricka, man klarar sig inte utan den, säger Wilma.

KIKA. Utanför Coop stod Wilma Bohlin, Elise Pederson och Tuva Sahlberg och kikade in. På dörren satt en lapp om att butiken tillfälligt stängt. Foto: Victoria Sid

Medan de kikade in en sista gång öppnades dörrarna och lyckan var stor hos vännerna. Men elfelet drabbade inte alla. Rakt över gatan inne på Ica kvantum hade elen inte försvunnit under avbrottet. Däremot påverkades butiken på andra sätt.

– Vi har lite nätverksstrul, strömmen funkar. Vi har klarat oss men vi märker att nätverket är segt, säger Viktor Hilstad, Stf. handlare på ICA Kvantum Vallentuna.

I kassan bekräftar kassörskan Carina Linder problemet. Vissa kunder har haft svårt att betala när nätverket strulat men annars har morgonen flutit på.

NÄTVERKSFEL. Ica kvantum i centrum hade fått behålla elen under strömavbrottet som drabbade centrum men drabbats av nätverksstörningar istället. Foto: Victoria Sid

– Vi har haft lite nätverksfel men inte mer, säger kassörskan Carina Linder.

Avbrottet som berodde på ett fel på en kabel var återställt vid klockan 10:20 på tisdagen.