INSÄNDARE 2022-11-24 KL. 09:40

S: Åkessons och Kristerssons budget - ett välfärdssvek

Av Socialdemokraterna i Vallentuna

S: Åkessons och Kristerssons budget - ett välfärdssvek
Jerri Bergström (S) oppositionsråd. Foto: Pressbild

Det är ingen hemlighet att kommunsverige oberoende av politisk hemhörighet hade hoppats på mer av Sverigedemokraternas och den högerkonservativa regeringens budget. Här har svångremmen dragits åt ordentligt.

De statsbidrag Vallentuna kommun ändå kommer få, räcker nätt och jämt till att hantera de minskande skatteintäkterna som vi ser framför oss.

Det vi vet är att SD och regeringen kommer minska statsbidragen varje år fram till 2025. Det är ett välfärdssvek av kolossala mått.

Ett svek som, i den lågkonjunktur som nu står för dörren, kommer att drabba barn, sjuka och äldre allra hårdast. Det är inte bara SD och regeringen som sviker välfärden, även Alliansen i Vallentuna med Moderaterna i spetsen sviker. Detta DUBBEL-SVEK mot välfärden är vad Vallentunaborna har att se fram emot de närmaste åren.

I valrörelsen lovade Moderaterna i Vallentuna bl.a.:
- en kvalitativ välfärd att lita på när man behöver den
- ökad kvalitet och trygghet för våra invånare
- att utveckla och se till att kulturskolan är tillgänglig för alla
- fler fritidsaktiviteter som är inkluderande
- fler träffpunkter i hela kommunen
- bli en av landets bästa skolkommuner
- ge lärarna mer pedagogisk tid och mindre administrativ börda
Det som saknas är hur Moderaterna ska finansiera sina löften. Vi Socialdemokrater prioriterar alltid välfärden före skattesänkningar för höginkomsttagarna. De budgetförslag som Socialdemokraterna presenterat i riksdagen och i kommunfullmäktige har tydliga satsningar på barnen, på de äldre och på de svagaste och sköraste i vår kommun.

Tillsammans innebär Socialdemokraternas alternativ till budget en satsning på mer än 40 miljoner kronor extra till välfärden i Vallentuna kommun. Så finansierar man vallöften, inte genom skattesänkningar och nedskärningar på välfärden.

Jerri Bergström (S), oppositionsråd