INSÄNDARE 2022-04-21 KL. 13:45

V: Med marknaden blir vården aldrig jämlik

Av Vänsterpartiet Region Stockholm

V: Med marknaden blir vården aldrig jämlik
Catarina Wahlgren (V), gruppledare Region Stockholm Foto: Pressbild

I Stockholms innerstad finns det 18 olika privata gynmottagningar. Samtidigt saknar kranskommuner som Järfälla, Ekerö och Haninge helt gynekologer. Det är resultatet av borgarnas strategi att lämna över vården till näringslivet. Nu läggs regionens mottagning i Vallentuna ner, en av få som fortfarande drevs i egen regi.


Anna Sehlin (V), oppositionsråd Region Stockholm Foto: Pressbild


I vårdvalet “specialiserad gynekologi” finns det i dag 41 olika mottagningar runtom i Stockholm. På de här gynmottagningarna kan patienter bland annat göra abort och få uppföljning efter behandling av gynekologisk cancer. Tittar man på en karta framträder snabbt ett mönster: det är ett väldigt tätt utbud innanför tullarna, medan gynekologer lyser med sin frånvaro i stora områden i kranskommunerna.

Det är inte jättekonstigt att det har blivit så här. Vårdvalen är en slags extrem variant av privatisering där Region Stockholm inte bara överlåter driften av en verksamhet till ett företag, som vid offentliga upphandlingar, utan även ger upp kontrollen över var vården ska finnas. Det kallas fri etableringsrätt och innebär att företag kan öppna affär var helst de önskar. Eftersom det är väldigt lukrativt att driva mottagning inne i stan, där det finns många friska och resursstarka patienter, medan det är betydligt svårare att få ihop ekonomin i ytterområden blir fördelningen snabbt väldigt skev.

Nyligen föreslog det blågröna styret i Region Stockholm att mottagningen i Vallentuna ska läggas ner eftersom det har visat sig vara väldigt svårt att rekrytera läkare dit. Det är helt fel väg att gå. Personalbristen i förorten beror troligtvis på att det finns för många kliniker i innerstan. Den logiska slutsatsen borde vara att skyndsamt skrota vårdvalet, inte att klubba igenom nedläggningar som försämrar kvinnors möjlighet att få gynekologisk hjälp i förorterna ännu mer. Under våren har även en privat gynekologmottagning i Åkersberga lagts ner, när verksamhetens läkare gick i pension. Konsekvensen är att allt fler kvinnor som bor norr om stan får en orimligt lång resväg till sin gynekolog, något som regionen också varnar för när nedläggningen i Vallentuna nu ska klubbas igenom.

Moderaterna i Region Stockholm tar varje chans som bjuds att försöka skrämmas med ”vänsteroppositionens” politik. ”Om vänstern vinner valet kommer hundratals mottagningar tvingas stänga dagen efter valet”, brukar det heta. Det är givetvis inte sant. I verkligheten är det Moderaterna och deras samarbetspartier själva som tvingas lägga ner viktig vård, som gynmottagningen i Vallentuna, som ett resultat av deras egen politik. Vårdvalen i Stockholm är dyra, ineffektiva och leder till ökad segregation, det är uppenbart för alla inblandade. Det är hög tid att de blågröna partierna sväljer stoltheten och inser att de senaste decenniernas marknadsexperiment i Stockholmsvården är ett gigantiskt misslyckande.

Vänsterpartiet står för en annan politik. Vi tycker att regionen på demokratisk väg ska bestämma var viktig vård som gynekologmottagningar ska ligga, så att alla invånare i Stockholm kan få likvärdig vård. Vi vill helt enkelt ta tillbaka kontrollen över vår gemensamma välfärd, som både socialdemokrater och borgare har överlåtit till marknaden i alltför många år. Det kommer vi att jobba för om vi får ditt förtroende i höstens regionval.

Anna Sehlin (V), oppositionsråd Region Stockholm
Catarina Wahlgren (V), gruppledare Region Stockholm