KRÖNIKA 2021-05-12 KL. 09:34

Krönika: Nya ord avspeglar den tid vi lever i

Av Anna Sigrid

Krönika: Nya ord avspeglar den tid vi lever i

KOLL PÅ ORD. Anna Sigrid förklarar uttrycket "vaccindiplomati".
Foto: ROFFE ANDERSSON

Då är det nya ord igen att lära sig. Och nyorden avspeglar alltid just den tid vi lever i. Och tiden vi lever i, ”i dessa tider” är fortsatt präglad av pandemin!

En viss tonartshöjning höres, positivitet, ”ljuset i tunneln” och andra eufemismer varvas med dystergökarnas molltoner. Sociala medier visar varianter på ”första sprutan”. Allt från prydliga väntrum, till fotbollsarenor där stolar står med respektingivande avstånd, till de råaste som vågar ta bild på själva sticket, munskyddet döljer själva leendet men ögonen säger glädje!

Så nyast på ordfronten är väl vaccindiplomati? Bristen på vaccin ger möjlighet till tuffa förhandlingar med vaccinet som maktmedel. Vissa stater delar ut vaccin till andra länder för att ”stärka” sitt inflytande, liksom tjänster och gentjänster, ”om ni får vaccin av oss så köper ni det här sen”. Piska och morot!
Så har vi de här vaccinturisterna, de som vill kunna ta sin andra spruta där de har sitt sommarviste. Och vad kan vi göra åt det? Det är ju samma lika problem varje sommar, folk far till sina stugor, sätter sågen i handen och uppsöker närmsta sjukhus, fiskekroken i tummen och sjukhus på det. Det kan knappast vara ett nytt problem.

Men nyord 2021 har vi inte sett ännu. Den listan släpps i december i år. Men om vi tänker tillbaka till nyordslistan 2002. Då var det annat som var på tapeten. Tillvaron var annorlunda, vi handlade i riktiga affärer och betalade med pengar, sådana där i papper och metall men kortbetalningen tog över allt mer. Men vi var trots allt rädda för ’skimming’, att kontokortets information kunde överföras och konton tömmas av skurkar. Och vi började sluta med papper för att deklarera så vi blev ’nätdeklaranter’ och gjorde vår ’nätdeklaration’. Så i nyordlistan hittar vi tekniska landvinningar, att trådlöst överföra pengar och uppgifter om desamma.

Men roligast på listan 2002, var det ’att göra en pudel’? Statsrådet Jan O Karlsson, sina fick göra en ’pudel’ efter sin kräftskiva med kompisarna och regeringen betalade kalaset. Ja efter lite journalistiskt grävande så blev det en pudel. Numera har pudlandet inlemmats i politikers medieträning. Konsten att pudla trovärdigt och ge en offentlig ursäkt.

Så pudlar överlever tidens tand, nätdeklarationer likaså. Det vore fint om vi tjugo år fram i tiden varken minns eller känner till orden vaccindiplomati eller vaccinturism. Det är ord som inte är värda att överleva. Det räcker om vi överlever och en och annan pudel! Och när kräftskivornas tid kommer må vi alla, som vill, vara vaccinerade.