Krönika: Så kompromissar vi kring julbordet i år

Krönika: Så kompromissar vi kring julbordet i år

SATSAR PÅ TVÅ MATPASS. Även om en del traditioner kompromissas bort så blir det en bra jul med två sittningar kring julbordet.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Snart dags för dopparedan! Eller är det nån som doppar längre? Finns talesättet ens kvar? I alla fall, det här ska bli en krönika som läses sex dagar innan dopparedan. Eller är det ett recept som löser alla problem inför dopparedan? Ja, det är bara att välja. Jag har i alla fall kommit på den smarta lösningen på julmaten.

Vi är en bonusfamilj, Herr och Fru med var sin uppsättning barn, två var. Sen har de några partners, nån har barn. Summa summarum, vid ett festbord kan det alltså bli tio personer. Och detta ska alltså undvikas kring julfirandet enligt Folkhälsomyndigheten, eller alla dagar för den delen.

Vår lösning, och nu är ju vi begåvade med stor trädgård, är julfirande utomhus! Vi tar det i två pass, ena passet med makens barn och andra passet med mina barn. Och vi laddar med ved, torr fin ved som kommer att ge värme och bra grillglöd. Enligt SVT Nyheter har det varit värsta korvhysterin, massvis med korv har sålts och förstås, kön till brasplatser utomhus har ibland ringlat sig lång när familjer umgåtts utomhus och grillat!

Men när två familjer slås ihop till en så blir det en viss konflikt: Vems jul ska gälla? Vems julmat och vems toppstjärna i granen? Och det blir ett evigt kompromissande och två toppstjärnor. Jag fick avstå levande ljus och maken fick skippa glittret. Men på julbordet finns ALLT! Min barndoms julbord innehöll ingen lax men lutfisk och sill och sillsallad. Idag är ingen som saknar lutfisken och sillsalladen föll bort till förmån för laxen som både är rökt, gravad och inkokt och med den, den gröna såsen. Och utan lax försmäktar mitt julbord.

Min barndoms julbord innehöll också skinka, med ragg och svål kvar (brrrr) köttbullar och prinskorv. Och det är fullständigt onödigt men maken propsar! Så där ligger det, på uppläggningsfaten och rödbetssallad, rosa gojs! Ja, ja, en normal jul blir det knytkalas. Alla tar med vad som ”krävs” för en lyckad måltid. Och för julmiddagen dag två görs pizzadeg och så får var och en preparera sin pizza bäst sjutton de vill.

Men i år, första passet med makens köttätande barn, vi gör landgångar i matlådor, med skinka med senap, några köttbullar och rosa gojs i vissa lådor, barnbarnens lådor preppas med prinskorv och köttbullar. När mina ungar kommer, landgång i matlådor med lax med grönt gojs, ägghalvor och Jansson. Och till den grillade korven kommer tveklöst serveras potatisgratäng. Jag har förstått att det är ovanligt på julbord, men vem vill ha ungar som kinkar runt bordet.

Så med detta vill jag bara önska samtliga en god spis, god jul och gott nytt år!

Dela artikeln här:

Anna Sigrid

Jag har ett stort engagemang i Vallentuna, min bostadsort sen 20 år tillbaka och ordförande i Bällsta Villaägareförening (ja, då är det avslöjat att hjärtat finns i Västra Bällsta). Jag gillar att koka soppa på en spik, på ogräs och matrester och på "samma" sätt är det med kläder, sy nya kläder av gammalt, lagning av plagg och motsvarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *