KRÖNIKA 2023-11-16 KL. 10:22

Den bästa förebilden är mänsklig

Av Jessica Jäger

Den bästa förebilden är mänsklig
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

Jag vet inte om jag hade stått där jag står idag utan Carola, artisten och entreprenören som generationer av svenskar vet vem det är utan att efternamnet nämns.

Hon kom tillbaka in i rampljuset som – och med – en stormvind, ett par år innan jag började skolan. Där stod jag med hopprepet på skolgården och sjöng låtarna på hitsplattan jag fått i födelsedagspresent. Tänk att få stå på Melodifestivalscenen, som Carola! Det ville jag.

Jag tog reda på vilka skolor hon hade gått på och satte upp målet att gå på samma musikgymnasium som hon. (När det väl blev dags sökte jag och kom in, men valde en annan skola.) Mina föräldrar och syskon åkte med mig till Skara på fanclubträff och min farbror med fru tog med mig till Mega Skivakademien i stan när Carola skulle signera album. Så småningom blev jag, i övre tonåren, chefredaktör för Carola:Magazine.

Carola blev en förebild att ta rygg på och lära av. Genom att vara tillgänglig och närvarande gjorde hon drömmarna så konkreta. Hon var ingen figur i en saga. Hon var en människa att prata med, som kom för sent ibland, trampade rakt igenom ett glasbord ibland och ofta hittade på ett och annat utanför manus.

Det finns många paralleller till marknadsföring i den här berättelsen. För om alla förutsättningar är desamma – tekniska aspekter, avstånd till inköpsställe, pris och så vidare – är det människan som avgör vem vi handlar av. Vi är mest benägna att handla av en människa vi tycker om och litar på. Och vem litar vi mest på? En människa som visar hela sig, som kan åstadkomma fantastiska resultat och samtidigt har sina utmaningar i livet – någon vi kan identifiera oss med.

Tänk dig en förebild som till synes inte gör några fel, någonsin. Om vi tar rygg på den personen är det lätt att det egna självförtroendet dalar. Vi ser våra egna fel och brister men jämför oss med en utopi. Till slut blir känslan att målet är ouppnåeligt för att jag är otillräcklig. Så har jag aldrig känt med Carola.

Nackdelen med en mänsklig förebild är dock att även rädslorna kommer med den. Jag drömde om den där Melodifestivalscenen, men när jag såg hur illa många journalister behandlade Carola bestämde jag mig för att aldrig bli känd. Så min förebild kom med både drömmar och ”fall” men hon har alltid peppat mig att sjunga.

Jessica Jäger

jessica@jessicajager.se