KRÖNIKA 2023-06-01 KL. 08:25

Det rörliga affärsnätverkandet

Av Jessica Jäger

Det rörliga affärsnätverkandet
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

Att ses över en fika är kanske det svenskaste som finns. Att nätverka över en frukost eller lunch toppar nog samma lista i affärsvärlden. Det mänskliga mötet är viktigt, men eftersom de många punkterna på att göra-listan också är det, så förläggs lära känna-möten över måltider med devisen ”Alla ska ju ändå äta”.

Lär jag känna en människa bäst med mat i munnen, när jag bytt kontorsstolen mot en restaurangstol och lämnat skärmvyn för ett vimmel av människor som bär sin bricklunch? Kanske. Men de största affärerna jag gjort – både som köpare och säljare – har aldrig inkluderat något ätbart.

De har jag gjort fullständigt närvarande – eller medryckt – i telefon, i ett digitalt samtal, som publik på ett event eller över en promenad. Faktum är att jag köpte min första lägenhet via ett inlägg på Facebook. Jag var på väg till Arlanda för att sjunga på bröllop i Istanbul, såg inlägget, stannade till i Vallentuna på vägen, inspekterade lägenheten och sa ”Vi tar den!”. Så hamnade vi i Vallentuna.

En av mina viktigaste affärer som nyinflyttad i Vallentuna gjorde jag efter en nätverkspromenad vid Vallentunasjön. Vi var företagare som två och två lärde känna varandra längs vägen och med några minuters mellanrum bytte vi samtalspartner. Jag träffade en företagare som gick med barnvagn och berättade om ett hjärteprojekt i Östafrika. Det kenyanska bolaget, med säljbolag i Norge, gjorde snabbt entré i mitt hjärta och jag blev kund samma dag. Inte visste jag då att det norska säljbolaget skulle komma att bli en av mina största och mest trogna kunder. Allt efter en promenad i Vallentuna.

Det finns något befriande i att lägga undan kostymen och mötas som människor i fritidskläder, med barnvagn och låta nuet vägleda. Jag påmindes om det förra veckan när en av padelhallarna i kommunen arrangerade företagarpadel en tidig morgon. Det var underbart att få samarbeta med, utmana, peppa och, i vissa fall, retas med andra företagare när skratt och tävlingsinstinkter varvades.

I rörelsen och det lekfulla lär vi känna varandra långt bättre än över en smörgås på stående fot i ett mingel. Jag tänker på de många filmer där affärsrelationerna förstärks ute på en tennisbana i solen. Kanske är det dags för lite mer Hollywood i affärerna även här? Alla ska ju ändå träna.

Jessica Jäger
jessica@jessicajager.se